El debat sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat retorna amb força després que el president del Govern, Salvador Illa, hagi anunciat la reactivació del comitè tècnic que avaluï noves propostes. Una de les primeres veus a manifestar-se contra el projecte ha estat aquest dimarts la de l’alcalde del Prat de Llobregat i diputat dels Comuns al Parlament, Lluís Mijoler. Segons informa l’ACN, Mijoler creu que la proposta d’ampliació del Prat és “pròpia del segle passat” i per això exigeix a Illa que descarti qualsevol ampliació perquè “destruiria espais naturals protegits”.

“Coincidim amb Illa en què és clau millorar l’aeroport, i això passa necessàriament per descartar una proposta d’ampliació pròpia del segle passat”, ha manifestat el batlle. L’alcalde del Prat també ha reclamat al president de l’executiu català que escolti “la veu del territori” per definir el futur de la infraestructura aeroportuària.

Mijoler ha manifestat que els aeroports catalans “han d’estar al servei del país i no al revés” i en aquest sentit ha considerat que han de ser infraestructures “que donin resposta a les necessitats del teixit productiu, de la ciutadania i en definitiva del territori”. Així mateix, el diputat dels Comuns reclama “un bon encaix [dels aeroports] amb el seu entorn”. L’alcalde del Prat opina que és “clau” que “s’escolti el món municipal”.

Al mateix temps, Minjoler ha exigit a Illa que “s’emancipi del lobby del totxo” i continuï  el camí iniciat per governs i alcaldes “progressistes” europeus com el laborista londinenc Sadiq Khan, que segons Mijoler entén que el futur dels aeroports passa, entre d’altres, per “descartar ampliacions” i per “adaptar el transport aeri al context d’emergència climàtica”. L’alcalde del Prat també ha assenyalat que la comissió que ha d’aportar propostes tècniques de millora de l’aeroport és “insuficient” perquè “a totes dues bandes de la taula seuen els mateixos interlocutors”.

El Govern d’Illa comença amb una patata calenta

El Govern de Salvador Illa ha començat el curs entomant una de les patates calentes de l'executiu com és l'ampliació de l'aeroport de Barcelona. Les declaracions del president assenyalant com a prioritari el desbloqueig de l'ampliació i reclamant una proposta de la comissió tècnica en un termini de tres mesos, ha disparat les alarmes d'ERC i comuns que no han dubtat a assenyalar les "línies vermelles" sobre aquest tema, incloses en el pacte pel qual van votar a favor de la investidura del candidat del PSC. La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha assegurat que la proposta no contradiu el pacte tancat amb aquestes formacions, però ha evitat concretar quins projectes d'ampliació s'aportaran a la comissió tècnica per al seu estudi o si se'n descartarà algun. Segons la consellera, el Govern no té cap posició fixada i espera conèixer les conclusions de la comissió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!