L'exalcalde de Sabadell, Maties Serracant seurà davant d'un jutge com a presumpte autor d'un delicte de "desobediència greu", per no impedir la celebració del referèndum de l'1-O al municipi. La Fiscalia demana una inhabilitació de dos anys per exercir càrrecs públics i una multa de 15.000 euros a pagar en deu mesos. No és fins a finals de 2022 quan es calcula que se celebrarà el judici.
Una mesura acceptada pel Jutjat d'Instrucció 2 de Sabadell que arriba a hores d'ara, malgrat que la majoria de casos d'alcaldes que van donar suport al referèndum van quedar arxivats quan la Fiscalia General de l'Estat va ordenar una investigació. De fet, l’exalcalde ja va ser citat a declarar el gener de 2019 i va acollir-se al seu dret de no declarar davant del Jutge.
Disposició de l'ajuntament
Segons informa Europa Pres, es tracta d'una causa que porta a la justícia un veí de Múrcia el novembre de 2017, per cedir espais municipals per les votacions, que l'exalcalde va formalitzar en una signatura del decret d'alcaldia que assegurava que l'ajuntament es posava a disposició del Govern per l'organització del referèndum.
El 2017 les fonts judicials ja van requerir a l'ajuntament i a la Generalitat que informés sobre la institució que tenia competències en l'obertura i tancament dels centres escolars. També van demanar a l'ajuntament si havia rebut la notificació del Tribunal Constitucional i de la Delegació del Govern Espanyol que impugnaven la celebració de l'1-O.
Cap paper actiu
La seva defensa demana la lliure absolució. Nega que l'exalcalde tingués cap paper actiu en l'organització de la consulta, que aclareix que l'èxit de la jornada recau en la ciutadania i no en l'ajuntament. També explica que no tenia capacitat efectiva per impedir les votacions, igual que "ni la policia espanyola ni els mossos d'esquadra van poder" fer-ho.
Tanmateix, per qui l'acusa, no es tracta del que Serracant va fer, sinó precisament del que no va fer. Així, critiquen la seva "inacció" per no anul·lar el decret de l'alcaldia que donava suport al referèndum, després que el Tribunal Constitucional advertís els ajuntaments de la suspensió de la votació.
Alcaldes afectats
Serracant, polític de Crida per Sabadell, una coalició formada a partir d'Entesa per Sabadell i la CUP, és un dels 13 polítics municipals que es troben en un procés judicial pel seu paper a l'1-O. Ara mateix, hi ha dues sentències fermes que recauen sobre els exalcaldes d'Agramunt i d'Alcarràs i vuit causes pendents de judici o recursos sobre la seva absolució.
En el cas de l'exalcalde d'Agramunt i posterior conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, la fiscalia li demana un any i mig d'inhabilitació com a càrrec públic i 24.000 euros de multa per un delicte de desobediència, en considerar que va promoure i afavorir la votació suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).
Per la seva banda, l'exalcalde d'Alcarràs (Segrià), Miquel Serra també va ser condemnat a tres mesos d'inhabilitació per un delicte de "desobediència" per haver facilitat la celebració del referèndum i una multa de 450.000 euros.