L'alcalde de Lleó, el socialista José Antonio Diez, ha afirmat aquest dijous que considera "una molt bona notícia" que es continuï insistint en el que ha defensat com un dret constitucional com és l'autonomia per a la Regió Lleonesa (Lleó, Zamora i Salamanca), tal com ha aprovat aquest dimecres la Diputació de Lleó: una moció a favor d'independitzar-se de Castella la Vella i de la constitució d’una autonomia pròpia, que va presentar Unió del Poble Lleonès (UPL) i va tenir el suport del PSOE i l'oposició de PP i Vox. El batlle lleonès argumenta que el projecte autonòmic de Castella i Lleó "no ha funcionat en el sentit de pertinença" i que la regió lleonesa pateix el "centralisme exacerbat" de Castella i no està ben tractada. Això sí, Diez ha advertit que aconseguir el suport de Salamanca i Zamora és complicat i ha precisat que ell personalment aposta perquè Lleó sigui una autonomia uniprovincial o que s'uneixi amb Astúries.

"El més important és saber que camí se seguirà a partir d'ara buscant que tingui les majors possibilitats d'èxit possibles", ha agregat Diez, que ha advertit de la falta de suport que hi ha a Zamora i Salamanca a la proposta que defensa la UPL el que fa que sigui un objectiu "pràcticament impossible d'aconseguir". Al seu judici seria més viable una autonomia exclusiva de la província lleonesa i fins i tot una d'Astúries i Lleó. Aquest segon supòsit, al seu judici, seria l'alternativa "idònia" i la que "es justificaria també plenament des d'un punt de vista històric".

Diez ha valorat el suport del seu partit a la moció en la Diputació després que l'Ajuntament de Lleó, sota el seu mandat, fos el primer a aprovar-la fa quatre anys, la qual cosa els va enfrontar a les direccions autonòmica i federal del PSOE. L'alcalde valora que ara el seu partit el secundi: "Quan es va aprovar la moció a l'Ajuntament de Lleó es va produir un gran sisme intern en el Partit Socialista i vaig ser clarament assetjat i perseguit", ha afirmat el batlle, que valora que ara el PSOE se sumi a aquesta iniciativa. També ha insistit que està a l'espera de veure "quins són els passos que des del PSOE es donaran a partir d'ara en l'àmbit intern del partit, tant en l'àmbit autonòmic com federal, fins i tot al del mateix president del Govern [Pedro Sánchez], que és també el secretari general del partit".

Crítiques al val·lisoletà i company de partit Óscar Puente

Diez també ha criticat les paraules del ministre de Transports i exalcalde de Valladolid, Óscar Puente, que recentment ha assegurat que entén la demanda lleonesa, però s'ha mostrat escèptic pel que fa al fet que pugui millorar la vida dels lleonesos o al fet que Lleó pateixi un greuge a causa de Castella: "Què puc esperar d'algú que quan era alcalde deia que per a què León necessitava un aeroport o que el Palau d'Exposicions anava a ser un autèntic fracàs". "També ens recordava a tots els castellans i a tots els lleonesos que hauríem d'anar-nos-en a Valladolid perquè era aquest tipus de ciutats el que demandava el futur", ha agregat Diez, que considera que Puente "evidentment no està autoritzat, encara que ell sí que ho cregui per a opinar sobre aquestes qüestions perquè desconeix plenament la situació dels lleonesos".

Posicionaments de tota mena

Per part seva, l'alcalde de Ponferrada, el popular Marco Morala, en sintonia amb l'expressat pel seu partit, ha criticat amb rotunditat la defensa de l'autonomia lleonesa escenificada ahir en la Diputació de Lleó i adverteix que es tracta d'"aventures localistes que no condueixen a res". Mentrestant, el president del Consell Comarcal del Bierzo, el socialista Olegario Ramón, també ha criticat que s'obviés a la comarca en els discursos sentits ahir en la Diputació: "Poc Bierzo i molt Lleó". Ramón considera justificat l'empipament d'alguns territoris pel tracte de la Junta, però considera que aquesta no és la principal preocupació dels bercians, sinó corregir els "greus problemes" tant sanitaris com industrials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!