L'alcalde de Tarragona, el socialista Rubén Viñuales, ha deixat també la xarxa social 'X' —abans, Twitter— com ja han fet altres polítics. El batlle tarragoní abandona la plataforma que ara pertany al magnat Elon Musk per la toxicitat que prolifera en ella. "Les notícies falses, l'atac immediat, irreflexiu i gratuït i la manca de veracitat han protagonitzat la deriva d'una xarxa social que ens va enamorar pel món que se'ns obria, però que no ha evolucionat com somniàvem", ha explicat Viñuales en la darrera piulada al seu compte de X.
Viñuales ha argumentat que deixa aquesta xarxa social "convençut" que s'ha d'apostar "per aquells mitjans de comunicació social que garanteixin la informació veraç i la comunicació efectiva, constructiva, aquella que serveix per anar endavant". L'alcalde tarragoní sí que mantindrà la seva presència en la resta de xarxes socials. També ha assenyalat que estarà "al costat de la ciutadania" i entitats per escoltar opinions, debatre i posar en comú propostes, però fora de la crispació tuitaire.
Deixo X. I ho faig convençut que hem d'apostar per aquells mitjans de comunicació social que garanteixin la informació veraç i la comunicació efectiva, constructiva, aquella que serveix per anar endavant.
— Rubén Viñuales /♥️ (@rvinualestgn) October 12, 2024
Segueix l'exemple de Collboni i Colau
El tarragoní és el darrer exemple d'una tendència ja habitual. El darrer a fer-ho va ser l'alcalde barceloní, Jaume Collboni, que ho va fer a principis de setembre per motius similars. Viñuales ha lloat avui l'"argumentació honesta, valenta i molt assenyada" del seu company de partit per "dir públicament allò que molts pensem". Collboni va afirmar en la seva darrera piulada que el 2008 es va unir a Twitter perquè era "un espai obert on compartir informació i opinions", però que ara el X d'Elon Musk "ha esdevingut un lloc ple d'odi, intolerància i mentides".
"El nou propietari de la xarxa ha agreujat aquesta degradació. X s'ha convertit en un pou de 'fake news', falsedats i intransigència, una amenaça per a la democràcia. És l'hora de dir prou. És el que em reclama la meva convicció com a polític demòcrata i com a ciutadà compromès amb les llibertats i el progrés. Hem de garantir el dret a una informació independent, veraç, rigorosa i honesta. Per això, cal denunciar i combatre la manipulació de la realitat. Sé que perdo un espai per comunicar-me amb vosaltres. Però ens continuarem trobant a les altres xarxes socials, i sobretot als carrers i barris de la nostra Barcelona", va afegir Collboni.
Molt abans que els dos batlles socialistes ja ho va fer també l'exalcaldessa Ada Colau, el 2021. La líder dels Comuns va argumentar que durant els darrers anys la xarxa s'ha omplert de perfils falsos i anònims "que intoxiquen i inciten a l'odi", en molts casos "inclús comprats amb diners (bots) per l'extrema dreta". A més, va criticar que Twitter propicia la dinàmica de "la tirania de la presència permanent", que incita a opinar de tot sempre i no només ocupa molt de temps i energia, sinó que també deforma la realitat i sobrerepresenta polèmiques, va dir.