L'alcalde ultra de Perpinyà, Louis Aliot, va condecorar aquesta setmana al cònsol espanyol amb la medalla de la ciutat. Aliot ha condecorat José María Rodríguez, cònsol d'Espanya a Perpinyà i ha proclamat que "Espanya és un gran país, una gran democràcia", segons ha publicat l'Indépendant.
L'alcalde d'ultradreta en el discurs previ a entregar-li la medalla al cònsol espanyol, el dimecres 10, ha assegurat que "el paper d'un alcalde és respectar els debats interns dels països i avivar el foc, com alguns intenten fer". El vicepresident de l'Aplec Nacional ha recordat que el consolat espanyol està instal·lat a Perpinyà "des de 1833, una prova més que la presència espanyola és un marcador de la nostra ciutat".
El cònsol espanyol ha fet campanya per "un reforç dels intercanvis entre els dos costats de la frontera". Fins i tot ha posat en marxa el projecte d'una exposició de Dalí a Perpinyà: "Fa massa temps que no s'exhibeix aquí".
En marxar, cada membre del consolat s'ha endut un obsequi de l'Ajuntament, entre ells una ampolla de vi denominació d'origen Catalunya
Qui és Aliot?
Louis Aliot va trencar amb el regnat, des de l'any 2009, de l'alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol. D'aquesta manera, el partit d'ultradreta francès es va imposar per primera vegada en un municipi de més de 120.000 habitants que dona ales a Marine Le Pen de cara a les generals.
Però qui és Aliot? D'entrada, un home que pocs lligams guarda amb la capital de la Catalunya Nord. Nascut a Tolosa l'any 1969, sempre ha assegurat que fer carrera a París no entrava en els seus plans: "Quedar-me allà? M'hauria tornat boig!". L'any 2014 va ser elegit eurodiputat i dos mesos abans havia fracassat en el seu intent per conquerir l'ajuntament de Perpinyà. Amb una oposició fragmentada i el desgast de Pujol va tenir el camí més fàcil.
La seva relació amb Marine Le Pen
Aliot es va sumar al projecte polític de Jean-Marie Le Pen l'any 1988, quan tan sols tenia 19 anys. Una dècada després, va ser elegit conseller regional a la regió Midi-Pyrénées i l'any 2001 es va convertir en el coordinador de campanya de Le Pen a les eleccions presidencials del 2002. Aquella va ser la prèvia que el va apropar a Marine Le Pen amb qui, anys més tard, mantindrien una relació sentimental fins que es van separar l'any passat. Aliot és des del 2011 vicepresident del Front Nacional i comparteix la línia moderada de Bruno Gollnisch.
En contra del procés
En una entrevista a La Vanguardia del passat mes de gener, Aliot es definia com un "patriota" francès i conservador. En la seva campanya electoral ja va avisar prèviament que no parlaria del conflicte polític "de l'altra banda dels Pirineus" perquè el tema no li preocupa gens: "No vull que els problemes catalans i espanyols vinguin a Perpinyà a complicar-nos la vida. Hem de vigilar els enfrontaments dels independentistes a França". I constata amb les seves declaracions que omet el terme Catalunya Nord per parlar de la seva capital, Perpinyà.
Malgrat tot, és un tema tan secundari per Aliot que fins i tot va confessar que el que li provocava la situació era "una pena" com haver portat els polítics catalans a la presó i ho considera "una solució dolenta". Pel que fa a les arrels catalanes queden relegades als monuments, el patrimoni cultural i la llengua, però per l'alcalde, tot plegat, ho interpreta com la part folklòrica dels seus habitants, de la mateixa manera que llueix la senyera al seu despatx: "El Rosselló va quedar integrat de forma definitiva a França amb la Primera Guerra Mundial, els catalans que van morir per França eren francesos".