Absolt. L’Audiència de Barcelona ha absolt l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), del delicte de prevaricació continuada, segons la sentència que se li ha comunicat aquest divendres. La Fiscalia demanava per a Albiol 2 anys i 10 mesos de presó i 10 anys més d’inhabilitació per haver permès la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil sense llicència en un solar al costat  de la comissaria de la Guàrdia Urbana, qualificat per equipament, el juliol del 2012 i retirades el 2018. La sentència no és ferma i la Fiscalia  podria presentar ara recurs a la sala d'apel·lacions del TSJC.

La secció 5a de l’Audiència de Barcelona va citar Albiol aquest divendres, a  dos quarts de deu del matí, per comunicar-li la resolució en persona, i l'alcalde l'ha rebut acompanyat del seu advocat, Cristóbal Martell. El tribunal manifesta que ningú discuteix que la instal·lació de les antenes era irregular, però no considera provat que el batlle badaloní cometés aquesta acció delictiva en el seu primer mandat, ni que amagués la irregularitat quan agents de la Guàrdia Urbana  li van exposar la seva preocupació sobre les radiacions de les antenes. En la resolució, la secció 5a, presidia pel magistrat José  María Assalit, sosté: "Seria absurd pensar que l'alcalde d'una ciutat com Badalona ha de comprovar la legalitat de tot allò sobre què se li fa algun comentari en el qual no es qüestioni la legalitat. "

Sense proves contra l'alcalde

"No existeix prova ni indici que Xavier García Albiol conegués si més no el propòsit d'instal·lar les antenes, i molt menys que ell prengués la decisió d'autoritzar-lo", manifesta el tribunal en la sentència, i hi afegeix que "ningú ha esmentat en cap moment Garcia Albiol com a intervinent en aquest assumpte en les dates en què es va decidir instal·lar les antenes, i cap document apunta a aquesta intervenció". I conclou: "La prova practicada porta a concloure que Xavier García Albiol no va tenir coneixement que s'anaven a instal·lar les antenes, per la qual cosa ell res va decidir o va permetre."

Per això, el tribunal l'ha absolt dels delictes de prevaricació i prevaricació ambiental. A més, l'Audiència de Barcelona recorda a la Fiscalia que en el cas de la prevaricació ambiental el tipus delictiu exigeix que "el fet de silenciar infraccions ha de ser en el cas d'inspeccions", que en les antenes no va passar, manifesta.  També informa que el delicte de prevaricació "no es pot cometre per imprudència ni amb dol eventual".

Tres peticions més de condemna

Al final del judici, la fiscal de Medi Ambient també va demanar que l'exconseller delegat d'Engestur, Tomás Vizcaíno, i  l'exgerent d'Urbanisme, Xavier Salvà,  tinguessin la mateixa pena que Albiol. Per a l'exresponsable de llicències a partir del 2015, Josep Duran, li demanava un any i sis mesos de presó. El tribunal també els ha absolts a tots tres.

La fiscal va retirar l'acusació per a l'exregidor de Seguretat Ciutadana i actual regidor del PP a Santa Coloma, Miguel Jurado, i per a l'exregidor d'Urbanisme, Oriol Lladó (ERC), amb el govern de coalició de Dolors Sabater.

 

Desconeixement de la tramitació

En la vista, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va negar que fos informat per cap tècnic o responsable municipal de la instal·lació de les dues antenes de telefonia mòbil de forma il·legal, al Turó d’en Caritg, el juliol del 2012. “Si m'haguessin dit que hi havia una irregularitat, hauria actuat”, va afirmar Albiol al tribunal, que va afegir que es va assabentar de la irregularitat de les antenes, sis anys després, quan els mitjans de comunicació se'n van fer ressò amb els requeriments policials a l'Ajuntament.

En el judici, els altres acusats també es van espolsar tota responsabilitat i, les companyies  el 2018 van retirar les antenes perquè no van obtenir cap llicència ni acord. En la sentència, el tribunal recull el testimoni del secretari de l'Ajuntament de Badalona que havia de ser l'àrea de Patrimoni (d'on no hi havia cap acusat) qui hauria de fer els tràmits, tal com es va fer el 2009 i es va desestimar  una instal·lació  d'una antena. L'Audiència, a més, no considera provat que el responsable d'Engestur ni els tècnics municipals imputats cometessin cap  acció prevaricadora ni passiva.

Un càlcul no admès

L'Oficina Antifrau de Catalunya va xifrar en 17.448 euros, els diners que hauria d'haver recaptat el consistori per aquestes instal·lacions. El tribunal, però, "no l'admet" en assegurar que el càlcul vers taxes no cobrades s'ha fet d'acord amb un espai més ampli de l'ocupat i que tampoc consta clarament des de quan les dues instal·lacions van fer servir la xarxa elèctrica municipal per poder xifrar el consum realment fet. Per tant, l'Ajuntament tampoc podria reclamar  res a Vodafone i Telefònica.

Albiol acusa Maria Jesús Montero

Un cop coneguda la sentència i en una compareixença d’urgència des del Saló de Plens de la Casa de la Vila de Badalona, Albiol ha donat per tancats “cinc anys molt durs en la política i també en l'àmbit personal, fins i tot ho he pagat amb la meva salut” i ha assenyalat que sentia “molta alegria i alleujament, ja que la sentència confirma la meva innocència”. Així mateix, l’alcalde de Badalona ha insistit que havia tingut clar “des del primer minut, que la instrucció d'aquesta causa en relació amb la meva persona ha estat un muntatge i una gran mentida, i també l'acusació presentada només dos mesos abans de les eleccions municipals”. “Jo tinc molt clar quin era el seu veritable objectiu, especialment quan la vicepresidenta del govern María Jesús Montero sabia el contingut de l'escrit d'acusació abans que jo mateix”, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!