El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han rebut aquest dissabte al Palau de la Generalitat més de 700 alcaldes dels 814 consistoris que han aprovat mocions en suport als presos polítics i a l'autodeterminació com a rebuig a la sentència del Suprem. “Ara més que mai no podem defallir, som en un moment clau. Només junts ho farem possible. Només junts tindrem la força suficient per acabar el que vam començar. El poble així ens ho demana i hem d’estar a l’alçada”, ha advertit Torra des del Pati de Carruatges mentre els alcaldes, amb la vara a la mà, l'escoltaven atapeint l'escala noble i la galeria del Palau. Malgrat aquesta crida, el Govern ha hagut d'escoltar crítiques durant l'acte sobre l'actuació dels Mossos, tant per part de l'alcalde de la CUP Ramon Vancells com en la intervenció del president de l'AMI, Josep Maria Cervera.

Aquest ha estat el segon cop que se celebrava a la Generalitat un acte d'aquestes característiques amb els alcaldes. Els dos anteriors els havien rebut els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont. Aquesta vegada ha estat Torra qui presidia l'acte i en el seu parlament ha situat aquests ajuntaments com a reflex de la transversalitat ideològica del moviment independentista. “Hi tornarem, ho tornarem a fer, tossudament hi tornarem”, ha assegurat després de proclamar que ni la repressió, ni els requeriments judicials, ni les amenaces d'un nou 155 frenaran el compromís de tornar a celebrar un referèndum d'autodeterminació perquè aquesta decisió ja no té camí de retorn.

Torra, que ha reclamat a l'Estat que segui a negociar, ha emplaçat els alcaldes a seguir defensant la “radicalitat democràtica, el respecte pels drets i l'exercici del dret a l’autodeterminació" i ha advertit que cal “superar la dinàmica de la queixa i la lamentació per entrar en una dinàmica constructiva i positiva, prendre la iniciativa”. "Conjurem-nos avui a seguir endavant, sempre endavant", ha conclòs per tancar l'acte amb un "Visca Catalunya Lliure!".

Catalunya, un sol poble

S'havia encarregat d'obrir els parlaments Aragonès, que ha subratllat que la fotografia d’aquest matí demostra que és falsa la imatge de divisió a Catalunya que es denuncia des de l’Estat perquè “a l’hora de defensar els drets i les llibertats democràtiques, Catalunya demostra que és un sol poble”. “Actes com els d’avui constaten el desconeixement de determinats poders de l’Estat de la realitat catalana. Aquest no és un conflicte entre catalans”, ha sentenciat.

Aragonès ha admès que el paper dels ajuntaments és fonamental a l'hora de garantir la feina de cohesió social, per la qual cosa ha cridat els alcaldes a ajudar a fer inevitable el referèndum, aconseguir la llibertat del presos i el retorn dels exiliats . “Aquest és el camí. Avançar com un sol poble per la llibertat de Catalunya”, ha conclòs.

Denúncia de la CUP: "Ens avergonyim"

La moció que han aprovat els ajuntaments a proposta de l'AMI i l'ACM ha estat llegida per les alcaldesses de Vic (Anna Erra), Calella (Montserrat Candini), Vilanova i la Geltrú (Olga Arnau), Maçanet de la Selva (Natàlia Figueras), Tàrrega (Alba Pijuan), Tortosa (Meritxell Roigé), Tremp (Pilar Cases) i els alcaldes de Monistrol de Calders (Ramon Vancells, Sant Feliu de Guixols (Carles Motas) i Tarragona (Pau Ricomà).

Durant la lectura, l'alcalde de Monistrol s'ha saltat el protocol per denunciar seguidisme de les institucions catalanes a la repressió de l'Estat. "Ens avergonyim com a poble", ha retret.

Cervera: autocrítica

El responsable de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, ha denunciat que “la sentència ha fet caure la rebel·lió però ha deixat la venjança”; que el judici va ser “una farsa” que condemna els encausats “pel que representen, el que pensen i el que anhelen” i que el que es pretén és condicionar la ciutadania i limitar les seves llibertats.

“A l’AMI sabem que el moviment independentista és pacífic i no violent i condemnem enèrgicament tota violència i apel·lem al diàleg i la negociació política com a solució al conflicte”, ha insistit alhora que ha subratllat la importància de les institucions catalanes i la necessitat de preservar-les.

"Per això demanem ser exigent en la seva governança i no defugir la crítica quan toca, perquè estem convençuts que és la manera d'acostar-la a la ciutadania. I ara, amb tranquil·litat i sense demora cal fer autocrítica i excloure comportaments i elements de la nostra policia que no ens identifica i ens avergonyeixen”, ha reclamant.

Ha denunciat una persecució judicial que vol convertir els “ajuntaments en gestories” i que els alcaldes no ho acceptaran, perquè no són funcionaris sinó electes que es posicionen en temes que transcendeixen l'àmbit municipal. “Si no ens permeten fer política buscarem espais on fer-ho”, ha advertit abans de fer una crida a participar a l’Assemblea d’Electes convocada pel president a l’exili, Carles Puigdemont.

El president de l’AMI ha denunciat el fet que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no s’hagi volgut sumar a l’acte i que haurien volgut travessar la plaça Sant Jaume igual que en les dues anteriors ocasions en què s'han celebrat actes similars.