El govern local de Gijón es trenca per desavinences Fòrum Astúries i Vox. L'alcaldessa de Gijón, Carmen Moriyón (Fòrum Astúries), ha trencat amb Vox aquest dimecres a la tarda i ha confirmat així la sortida del partit d'extrema dreta del govern local, quan només feia quatre mesos que havien signat un acord amb aquest partit, així com amb el Partit Popular (PP), per a garantir l'estabilitat del govern de Fòrum Astúries a la ciutat. Aquest inesperat gir polític es produeix després d'una sèrie de desacords relacionats amb el finançament d'un premi del Festival Internacional de Cinema (FICX) i la promoció de la llengua asturiana. "Avui he pres la decisió de treure a Vox del govern local. Mentre jo sigui alcaldessa, aquesta ciutat no permetrà cap ingerència des de Madrid o des d'on sigui, com tampoc experimentarà ningun reculada en les seves llibertats", ha afirmat en una publicació a X.

Un dels factors clau que ha portat a aquesta decisió ha estat la negativa per part de Sara Álvarez Rouco, regidora de Vox i responsable de les festes a Gijón, a garantir la renovació del conveni amb Xega, un col·lectiu LGTBI, per finançar un premi que es lliura al festival FICX, així com el suport als premis per pel·lícules en asturià. En lloc d'això, Álvarez Rouco va anunciar la creació d'un nou premi que emfatitzarà "els valors d'esforç, treball i respecte als altres", una decisió que es va prendre sense prèvia explicació als altres socis de l'equip municipal, Fòrum i el PP, i es va basar en "els valors que defensa Vox", segons declaracions de la mateixa regidora.

Aquesta no és la primera vegada que Álvarez Rouco genera controvèrsia dins el govern de Gijón. Al juliol, ja havia advertit que no es contractarien artistes que utilitzessin l'asturià en les seves actuacions, la qual cosa havia generat crítiques i debats a la ciutat. Davant aquesta situació, l'alcaldessa Carmen Moriyón ha anunciat la seva ferma posició amb un escarit missatge a xarxes socials: "s'ha acabat". Aquesta decisió ha estat recolzada pel president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón, qui va escriure en el seu compte de Twitter: "Com porto dient de manera reiterada des de fa gairebé deu anys… En política, ni tot val ni tots valen". El director del Festival Internacional de Cinema de Gijón, Alejandro Díaz Castaño, ha expressat la seva confiança que el certamen mantindrà la seva essència malgrat aquests canvis polítics. "Tinc total confiança que Carmen Moriyón defensarà el festival independent com sempre ha estat en els seus anys de Govern", va afirmar. "Estem a l'espera de notícies", va agregar Díaz Castaño, destacant la incertesa que envolta a aquesta situació política a la ciutat asturiana.

L'entrada dels dos regidors de Vox al govern local de Gijón es va produir després de les eleccions municipals del 28 de maig, en les quals el bloc dedretes (Fòrum Astúries, PP i Vox) va obtenir 15 representants enfront dels 12 de l'esquerra (PSOE, Izquierda Unida i Podemos). Per assegurar que Carmen Moriyón reprengués l'alcaldia, Fòrum Astúries, amb vuit regidors, va tancar un pacte amb el PP, que comptava amb cinc regidors, i va assegurar el suport dels dos regidors de Vox.