“Els ajuntaments, i jo el promouré, hem de plantejar un conflicte en defensa de l’autonomia local per impugnar la quota catalana si es materialitza, amb l’objectiu de defensar el finançament dels municipis”. L’alcaldessa de València aixeca la veu i llença una amenaça contra el futur finançament singular de Catalunya acordat entre el PSC i ERC. Malgrat els criteris dispars d’interpretació entre socialistes i republicans, i tot i que el nou model encara no ha cristal·litzat negre sobre blanc i està lluny de ser aprovat, María José Catalá assenyala el camí cap al Tribunal Constitucional. I també demana sol·licitar al Consell de Poders Locals i Regionals d’Europa (un òrgan consultiu del Consell d’Europa que actua com a portaveu de les regions i poders locals) que “investigui el govern espanyol per vulnerar la Carta Europea d’Autonomia Local, que exigeix que les corporacions siguin consultades de tota acció que pugui afectar-les, sobretot si afecta els recursos”.
“Siguem honestos, la quota catalana és una punyalada al municipalisme”, ha afirmat María José Catalá durant un esmorzar en Nueva Economía Fórum. En aquest sentit, ha considerat que “no hi haurà un sol alcalde, del signe que sigui, que no hi coincideixi” i ha lamentat que ni Pedro Sánchez ni els seus ministres “parlen de finançament local quan parlen de la reforma del finançament autonòmic perquè per al govern espanyol el municipalisme no existeix”. L’alcaldessa de València ha estat molt crítica amb les negociacions entre el PSOE i l’independentisme a l’estranger i ha retret que “a Suïssa, no es parla de les necessitats dels ajuntaments d’Espanya”, sinó que “només es parla de supervivència política”. A més, ha fet una crida que Pedro Sánchez convoqui els representants de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies durant les reunions que està mantenint amb els presidents autonòmics i els “garanteixi un lloc” a la futura Conferència de Presidents.
Segons els càlculs de l’Ajuntament de València, la cessió de l’IRPF a Catalunya, el primer pas de l’acord entre el PSC i ERC, implicaria unes pèrdues d’ingressos del 10% per als municipis. “Només en IRPF, Catalunya va recaptar l’any passat més de 23.000 milions d’euros i tots hem sentit la ministra d’Hisenda dir que començarien per l’IRPF per després cedir més impostos a Catalunya. De moment, la caixa comuna de la solidaritat territorial pot patir un forat de 23.000 milions d’euros, que perdran directament les comunitats i també els ajuntaments”, ha esgrimit. I ha verbalitzat la “preocupació” dels ajuntaments a l’hora de “posar la quota catalana en l’equació” d’un sistema de finançament local que és “totalment pervers”, que “no respon a les competències dels ajuntaments” que i els “condemna a barallar-se per les engrunes”. “La quota catalana ataca directament al principi constitucional de suficiència financera dels ajuntaments i no serà una cosa circumstancial: minvarà la capacitat econòmica a futur i als ajuntaments ens toca defensar el pa d’avui, però també el pa de demà”, ha acabat.
“Necessàriament, hem d’anar tots a una”
Durant la seva intervenció, María José Catalá ha posat en relleu que els ajuntaments “necessàriament” han d’anar “tots a una” esgrimint que la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional exigeix que un conflicte de competència per vulneració de l’autonomia local estigui promogut per “un nombre de municipis que suposin almenys un setè dels existents” i, alhora, “representin com a mínim un sisè de la població oficial”. Per tant, es necessiten el 7% dels ajuntaments i el 6% de la població. “Estic convençuda que anem tots a una i que hi haurà moltes ciutats espanyoles que s’adhereixin a aquesta necessitat”, ha conclòs.
Després de l’acte, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha reivindicat una “posició comuna de defensa del municipalisme” perquè “la quota sanchista no perjudiqui els municipis de tot Espanya”. I ha advertit que l’Ajuntament de Madrid “estudiarà” i “prendrà totes les mesures en defensa dels madrilenys que siguin necessàries”, també la possibilitat d’exercir “accions davant del TC”. “Madrid compleix per si sol només el 6%, però volem la unió del municipalisme al voltant de la defensa d’un finançament local suficient”, ha reblat.