La llengua ha passat a ser l'element central de debat al Congrés dels Diputats. No només per la protecció de les llengües cooficials a la futura llei audiovisual. També per la immersió a l'educació catalana i la sentència que obliga a impartir un 25% de les assignatures en castellà. La ministra d'Educació, Pilar Alegría, s'ha hagut d'enfrontar a tres preguntes sobre aquesta qüestió durant la sessió de control d'aquest dimecres. La resposta, un joc d'equilibris: si bé defensa el sistema d'immersió català, també ha confiat que la Generalitat sigui "responsable" amb una sentència que, en paraules seves, "no va contra el català".
La dreta ha disparat directament contra aquesta qüestió, exigint al govern espanyol que actuï per fer "complir la llei". El diputat valencià del PP, Óscar Clavell, ha responsabilitat la ministra que "s'estigmatitzi molts nens per comunicar-se en la llengua de Cervantes i es desterri el castellà a Espanya". En la mateixa línia, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha denunciat com La Moncloa "mira cap a una altra banda davant dels atacs als constitucionalistes". Els ha instat a "oblidar el deute amb ERC" i complir "el seu deute històric amb les famílies catalanes".
Però també la CUP ha posat el tema damunt la taula. La diputada Mireia Vehí ha preguntat a la responsable estatal d'Educació què pensen triar entre la sentència del Suprem o el model d'immersió, la llei Celaá i la llei d'educació de Catalunya. La parlamentària cupaire ha advertit l'executiu central que "o es posa al costat dels pobles i les llengües o es posa al costat de la campanya ultraconservadora" dels tribunals, "obsessionats per eliminar el català".
En les seves rèpliques, però, Pilar Alegría ha defensat tant una cosa com l'altra. La ministra espanyola d'Educació ha fet una defensa aferrissada del sistema d'immersió català, que ha tingut un "bon funcionament" durant quatre dècades, "un model pel qual sempre hem apostat" i que garanteix el ple domini de les dues llengües. Fins i tot ha acusat Arrimadas de no conèixer la "realitat catalana" i la Llei d'educació de Catalunya, que ha recordat que va ser aprovada per majoria del Parlament i ratificada pel Tribunal Constitucional.
Ara bé, la dirigent socialista també ha apel·lat a la separació de poders i el respecte a les sentències judicials, "sobretot quan són fermes". En aquest sentit, Pilar Alegría ha confiat que la Generalitat "actuï d'una manera responsable". Davant les crítiques de Vehí i el conjunt de l'independentisme a la resolució judicial, ha defensat que la sentència de la setmana passada "no va contra el català".