Una de cal y otra de arena. Així és com reacciona el govern espanyol a la sentència del TSJC que imposa un 25% de castellà a totes les escoles catalanes. Per una banda, la ministra d'Educació, Pilar Alegría, fa una defensa del model d'immersió lingüística de l'escola a Catalunya, que està avalat pel Tribunal Constitucional i "ha funcionat des de l'any 1973". Per l'altra, però, també sosté que "no hi ha debat" possible sobre el compliment de les sentències judicials fermes. I aquesta també ha de ser complida. Per això ha esperat "responsabilitat" de la Generalitat.
Justament per aquí ha començat la ministra d'Educació en la seva compareixença al Senat aquest dimarts. La dirigent socialista ha entrat de ple en el tema que li havien plantejat tant els portaveus independentistes com els de la dreta. I ha deixat clar que "no hi ha debat sobre les sentències judicials" i que, quan són fermes, "es compleixen". En aquest sentit, Alegria ha insistit que tothom, "sigui l'administració educativa o una persona física", hi està obligat. Per això ha "confiat" que la Generalitat "actuarà amb responsabilitat davant del compliment d'aquesta sentència que és ferma".
En la mateixa línia s'han pronunciat altres ministres espanyols durant les últimes hores. Ahir, de visita a Barcelona, ho va fer la titular de Justícia, Pilar Llop, que va reiterar que "un estat de dret, les sentències hi són per complir-les". Llop no va anar més enllà a l'espera de les al·legacions que pugui presentar la Generalitat.
Dit això, però, la titular d'Educació també ha carregat contra l'ús polític que s'està fent de de la llengua. Ha recordat com el model d'immersió lingüística per ser impulsat la política i pedagoga socialista catalana Marta Mata i que "ha funcionat des de l'any 1973". No només això, sinó que també ha indicat que la LEC va ser aprovada per majoria del Parlament de Catalunya i que el pla immersiu va comptar amb l'aval del Tribunal Constitucional. "Tots els plans són millorables. Ara bé, per a millorar és necessari aquell consens i aquella majoria que es va configurar i que sembla que s'ha desvirtuat", ha apuntat.
En aquest context, Pilar Alegría ha defensat la "riquesa" que suposa tenir diverses llengües i que l'objectiu de la llei educativa és que els alumnes surtin del sistema educatiu sent competents en les dues llengües. I ha convidat el PP a "reflexionar" sobre el paper que està jugant amb aquest tema i altres. "És important tenir un projecte per a Espanya però també per a Catalunya", els ha advertit la ministra socialista, que ha reblat: "No tenen projecte per a Espanya ni per a Catalunya. És més, tenen projectes contra Catalunya".