“És una macrocausa de matriu política contra l’independentisme.” Així ho ha afirmat el republicà Aleix Villatoro, aquest dimarts en sortir de declarar com a investigat en el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que el va processar dos cops, el 2019 i el 2021, per distintes despeses de l’1-O quan era secretari general d’Acció Exterior, i que ara l’investiga per concedir una subvenció directa de 40.000 euros a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) el 2016, amb el llavors conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva (ERC), també investigat. Aquesta nova imputació sorgeix el 2021: un cop tancada la investigació de l’1-O al jutjat d'instrucció 13, la Fiscalia va presentar una querella contra una desena d’excàrrecs dels governs d’Artur Mas i de Carles Puigdemont per despeses per fomentar el dret a decidir a l’exterior, que va recaure en el jutjat d’instrucció 18 de Barcelona. Aleix Villatoro, amb l’advocat Ramon Setó, i Albert Royo, exsecretari general de Diplocat, amb la penalista Judit Gené, van presentar recurs contra aquesta nova acusació perquè suposava que dos jutjats diferents els investigaven per fets connexos, i dos anys després tot s’ha acumulat al jutjat d’instrucció 13.
Villatoro es va acollir al seu dret a no declarar en el jutjat d’instrucció 18 fins que s’aclarís la competència dels nous fets. I quan l’Audiència de Barcelona va resoldre que les despeses de l’1-O i d’Exteriors eren el mateix, Villatoro va demanar voluntàriament declarar davant la magistrada, com ha fet aquest dimarts. La titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, Alejandra Gil, ha preguntat a Villatoro sobre la concessió de la subvenció sense concurs, i l’actual director del Consell Català de l’Esport ha respost que la FOCIR era l’única entitat que podia fer aquesta tasca a l'estranger, a més de defensar la correcció administrativa del procediment.
Villatoro també li ha exposat que en el procediment del Tribunal de Comptes (TCu), on també serà jutjat al novembre per les mateixes despeses de l'1-O, no es recull com a irregularitat aquesta subvenció del 2016. És a dir, el Tribunal de Comptes quan va fer l'informe de fiscalització de la despesa del Govern del 2011 al 2017 no va incloure aquesta subvenció de la FOCIR com a possible irregularitat comptable, ni la Fiscalia del TCu, però la Fiscalia de Barcelona la va incloure amb rellevància penal, un fet "difícil d'entendre", segons l'advocat Ramon Setó.
La resposta política
“Per tot això, es demostra que és una causa general política contra l’independentisme que no té cap legitimitat democràtica, i només la tiren endavant per reprimir la gent que el 2017, abans i després, hem estat a favor que Catalunya esdevingui un estat independent”, ha declarat Villatoro en sortir dels jutjats i acompanyat de l’exconseller Raül Romeva.
El republicà ha afegit que “tota aquesta causa es desmunta a nivell internacional” i que “només es pot resoldre des de la política: la repressió —ha assegurat— no ens impedirà seguir defensant de manera pacífica i democràtica els nostres objectius polítics”.
Prorroga sis mesos
La titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona ha prorrogat sis mesos més la investigació de l'organització de l'1-O, iniciada el 2017, per acabar la instrucció dels 11 nous investigats de despeses d'Exterior, que li ha derivat la titular del jutjat d'instrucció 18, i on hi ha excàrrecs del govern d'Artur Mas. Per tant, el judici a aquesta quarantena d'ex alts càrrecs no es podrà celebrar fins a l'any que ve.