Després d'unes setmanes protagonitzant titulars pel seu xoc amb Alberto Núñez Feijóo davant la voluntat del gallec de "parlar" amb Junts per Catalunya de cara a la seva investidura, que es va trencar després del discurs de Carles Puigdemont, Alejandro Fernández, líder del PP català, ha estat rebut amb un bany de multituds en la seva ponència contra l'amnistia als independentistes represaliats. Sota el nom El proceso separatista, segunda parte. ¿Y ahora qué?, Fernández ha reunit centenars de persones a l'Hotel Grand Marina. Tot i que eren majoritàriament militants del Partit Popular i càrrecs de la formació a ajuntaments d'arreu del país; també hi havia representants d'entitats espanyolistes i fins i tot Anna Grau, diputada de Ciutadans al Parlament de Catalunya. En entrar a la sala, ja ha estat rebut amb una ovació i abans de pujar a l'escenari ha estat presentat com "una de les millors coses que li ha passat al PP a Catalunya" per Isaac Martín, vicesecretari del parit, destacant el fet que durant els anys de procés, a diferència d'altres perfils, no ha marxat de Catalunya.
Alejandro Fernández ha fet un viatge en el temps dos anys enrere, recordant un dels seus discursos quan ja va preveure que Pedro Sánchez indultaria els presos polítics i que això seria un pas previ per a una amnistia, que ja ha donat pràcticament per feta i que, ha augurat, "trencarà" per la meitat la societat de l'Estat. Segons el líder del PP, els socialistes ara mateix estan en la fase de considerar "acceptable" aquesta mesura, abans que no l'acabin venent, segons ell, com a imprescindible. En aquell discurs que Fernández ha rememorat davant un públic entregat, especialment quan ha recordat que va renunciar a ser cap de llista a les eleccions generals per quedar-se al Parlament, també reflexionava sobre les mutacions del procés independentista. Deia llavors que aquest s'acabaria convertint en un "procés espanyol", més "sigil·lós", per aconseguir que quan el "separatisme" ho torni a intentar, les institucions espanyoles estiguin molt més debilitades. El popular ha donat per complerta la seva profecia, ara més a prop que mai amb les negociacions de l'amnistia. "El 2017, davant hi vam tenir els separatistes. Ara, a Sumar i el PSOE", ha assenyalat, assegurant que aquests dos partits treballen pel que és el seu objectiu final: una república espanyola.
Ara bé, enmig del discurs de Fernández, advertint dels perills que, segons el líder del PP, podria suposar una amnistia, també ha volgut donar la seva recepta per revertir la situació: aplicar la llei de seguretat nacional per garantir el respecte a la policia; controlar les finances de la Generalitat i fiscalitzar la seva acció exterior; i obligar al compliment de totes les sentències educatives i lingüístiques, així com la llei de símbols.
El PSC, fora del constitucionalisme
Donant per fet que l'actual govern de coalició ja treballa per una llei d'amnistia que els permeti continuar al poder de l'Estat, Fernández ha advertit que aquesta possibilitat és el "principal problema" al qual s'enfronta Espanya. Subscrivint les paraules de José María Aznar, ha assegurat que si finalment s'acaba aprovant, suposaria "una humiliació sense precedents", tant a la policia com als "constitucionalistes catalans que vam pagar un preu alt per defensar la democràcia en aquells dies". Si en aquest paquet ha inclòs el PSC, de qui ha destacat la seva estreta col·laboració durant l'època del referèndum, ara ha considerat que els socialistes catalans ja no formen part d'aquest equip, ja que a l'independentisme "li consenten tots els abusos". També ha deixat clar que prefereix uns resultats més modestos, com els sis diputats aconseguits el 23-J, i dormir tranquil, que els 19 del PSC.
Fernàndez no ha evitat la polèmica que l'ha envoltat durant les últimes setmanes per contradir el líder de l'estatal del partit, Alberto Núñez Feijóo. "Crec en l'ordre i la disciplina dins els partits, però també crec que el millor servei que pots fer al país és donar sempre la teva opinió. I així ho seguiré fent", ha anunciat al principi de la conferència entre aplaudiments. I també ha demanat perdó als militants del partit que es van sentir sols durant l'època del procés: "No conec cap constitucionalista que ens retregui manca d'empatia amb els independentistes, sinó manca de fermesa", ha resumit, mantenint-se ferm en la seva negativa a parlar amb Junts i amb una advertència: "No callaré. No callarem".