El president del Partit Popular català, Alejandro Fernández, ha donat un cop de força aquest dilluns a l'Hotel Grand Marina de Barcelona. En una sala plena de gom a gom d'unes 300 persones, el líder popular català ha presentat el seu llibre 'A calzón quitao', que la setmana passada va presentar a Madrid sense la presència de la direcció estatal del PP. Aquest cop, però, ha estat ben diferent, ja que hi han estat presents la majoria dels dirigents de pes del partit, com ara els portaveus del PP al Parlament i a l'Ajuntament de Barcelona, Juan Fernández i Juan Millán; els diputats Pau Ferran, Lorena Roldán i Míriam Casanova; l'alcalde de Castelldefels i també diputat, Manu Reyes; els secretaris generals de les federacions de Barcelona i Tarragona, Josep Tutusaus i Mario García; com també l'exportaveu de Vox al Congrés Macarena Olona o l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya María Llanos de Luna. En canvi, les grans absències han estat l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol; el líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera; o el secretari general del PP català i diputat al Congrés, Santi Rodríguez, que tenia una comissió a la cambra baixa espanyola.
El cas és que el líder del PP català, que en el seu últim llibre s'ha desmarcat clarament de la direcció de Feijóo sobretot pel que fa a les aproximacions a Junts per Catalunya, ha alertat que està en marxa un procés per confederar Espanya sota cinc nacions: els Països Catalans, Castella, Galícia, el País Basc i Andalusia. Fernández ha utilitzat les paraules de l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i de l'exlíder de Podemos Pablo Iglesias, que asseguren que el pròxim pas en les negociacions amb els partits independentistes és el reconeixement de Catalunya com a nació. "Vaig predir que ho farien amb vuit passos, i s'estan complint: indults, supressió de la sedició, reforma a mesura de la malversació, retirada del CNI a Catalunya, incompliment de les sentències lingüístiques, l'amnistia, l'expulsió de la policia espanyola i l’autodeterminació a través de confederacions", ha dit Fernández, que creu que en aquests moments els partits independentistes "ho compren" perquè no tenen prou força per a la independència. "Quan vaig dir això, vaig treure un resultat catastròfic i em prenien per boig. Sánchez s’ha atrevit a tot", ha dit el líder popular.
Les lleis de Transitorietat, com a referència per a un Estat confederal
Fernández, de fet, té la teoria, que explica en el llibre, que això ho aplicaran d'una forma similar a com els partits independentistes van tirar endavant les lleis de transitorietat el setembre del 2017. "Amb un 47% dels vots i el 52% dels diputats. Els va donar igual si no tenien una majoria", ha dit Fernández, que creu que ho voldran tirar endavant sense una reforma constitucional i amb una simple llei orgànica tal com van fer els partits independentistes el 2017. I és que Fernández s'ha mostrat molt crític amb el president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, ja que el vincula al PSOE i l'ha acusat de dir que "aprovaria tot el que enviés el govern espanyol".
El líder del PP català ha assegurat que, amb les lleis de transitorietat, Puigdemont es convertia en el "caudillo" i en la màxima autoritat dels tres poders (legislatiu, executiu i judicial) de forma transitòria. "Com tots els dictadors", subratlla. Una fórmula que creu que podria aplicar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per donar aquestes confederacions als partits independentistes. "És la marca de casa del separatisme i de Juan Carlos Monedero, que va dissenyar el sistema de Veneçuela, o d'Íñigo Errejón, que ho va fer amb Bolívia", assegura Fernández, que "ja veuríem" si Sánchez convocaria eleccions constituents.
La solució de Fernández i el missatge a Gènova
Fernández, per evitar això, proposa diverses "solucions", davant de la possibilitat que l'Estat "torni a les dues espanyes", fet que ha titllat com el "problema més gran". Entre les propostes de Fernández, hi ha la de blindar la Constitució davant del que considera "els cops postmoderns". "La Constitució està pensada per cops com el 23F i no pels que es fan des de dins les institucions", defensa Fernández. Una altra aposta personal és "clarificar competències", per tal de "blindar i millorar l'actual sistema". "L’actual constitució és un colador", ha dit Fernández, acusant el clarament al Tribunal Constitucional de partidista. Fernández també defensa "limitar la partitocràcia" davant del descontentament, com també "empoderar el constitucionalisme". "Cal revertir el terrible sistema d’incentius que ser nacionalista sigui un chollo i ser constitucionalista sigui una ruïna", ha dit Fernández, que creu que cal "enfortir l'Estat a Catalunya".
Finalment, Fernández també ha defensat "enfortir el PP" a Catalunya, que és on està "més dèbil" d'arreu de l'Estat. "Si aconseguim que tingui la mateixa força que la resta d’Espanya és garantia d’èxit. El PP català ha tingut més dificultats que en qualsevol altre territori", ha dit Fernández, recordant com Alejo Vidal-Quadras i Josep Piqué van sortir per la porta del darrere. Això sí, ha llançat un missatge a Gènova: "El compromís amb el meu partit i el meu president és inqüestionable. Jo no demano autonomia, sinó ser el PP sense girs copernicans". Per això, el líder popular català demana "no escoltar els cants de sirena dels nacionalismes" i avisa que "no es callarà". "Els principis només tenen valor quan estàs disposat a pagar un preu per defensar-los", conclou.