El líder del Partit Popular, Alejandro Fernández, ha estat el tercer a parlar aquest dimarts amb Josep Rull, president del Parlament, en el marc de la ronda de contactes que ha iniciat el dirigent de Junts amb els grups parlamentaris per veure si hi ha algun candidat amb suports o que tingui intenció de presentar-se a la investidura del 25 de juny. Sabent que Salvador Illa ha descartat intentar-ho en aquest primer ple i que aquest dimecres demanarà "més temps" a Rull per poder negociar amb Esquerra Republicana i els Comuns, tot indica que el mateix dimecres el president del Parlament comunicarà que es farà un acte equivalent a una investidura fallida i començarà el compte enrere per evitar una repetició electoral fins al 25 d'agost. Fernández, líder del quart grup de la cambra, ha conversat durant 25 minuts amb Rull i li ha explicat, segons fonts populars, que cap partit ha contactat amb ell per donar suport a una eventual investidura d'Illa o Carles Puigdemont. D'aquesta manera, el dirigent del PP li ha traslladat que descarta, ara com ara, facilitar la investidura de qualsevol dels dos.

Al llarg de les darreres setmanes, el PSC ha manifestat que parlaria amb tots els grups parlamentaris -amb les excepcions de Vox i Aliança Catalana-. Dies abans de la constitució de la Mesa del Parlament, socialistes i populars van parlar, però els primers ja van manifestar que no explorarien la via d'un pacte amb el PP, segons aquests últims. De fet, aquest mateix dilluns, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ho verbalitzava en una entrevista a la Cadena SER. En aquesta, indicava que només hi ha "tres majories aritmètiques" al Parlament, però que només una d'elles és viable: la primera és dels socialistes amb Junts, fórmula que va descartar perquè els de Puigdemont "volen repetir eleccions fins que surti el que els convingui"; una segona formada amb Esquerra i Comuns, que és la que veu "operativa" i la que "convé"; i la tercera que permetria arribar als 68 escons seria una aliança del PSC amb el PP i Vox. Aquesta última és irrealitzable, per a Illa, ja que ha subratllat que es va comprometre a "no fer res amb la ultradreta" ni tampoc parlar amb els qui "promouen els discursos de l'odi".

Les audiències de Rull amb els grups parlamentaris

Abans de reunir-se amb el Partit Popular, Josep Rull ja havia mantingut dues trobades. La primera ha estat amb els Comuns, liderats per Jéssica Albiach. En aquesta, la dirigent d'aquest espai ha indicat que "no hi ha cap acord que permeti una investidura el 25 de juny" i ha apuntat al president del Parlament que només veu factible un tripartit. En el cas que aquest no prosperés, Albiach creu que Catalunya estaria "abocada a la repetició electoral". El segon torn ha estat per a Ignacio Garriga, president del grup parlamentari de Vox, que també ha traslladat que no donaran suport ni a una investidura de Salvador Illa ni a una de Puigdemont: "La nostra conclusió és que són el mateix".

Després del Partit Popular, Rull completarà l'agenda d'aquest dimarts amb unes altres dues reunions: una amb la CUP i l'altra, amb Aliança Catalana. El dimecres serà el torn per als principals grups parlamentaris de la cambra. A les 10:30 hores, el president del Parlament es trobarà amb Albert Batet i Mònica Sales; a les 12 hores, es reunirà amb Salvador Illa i, a les 13 hores, farà el mateix amb Josep Maria Jové i Marta Vilalta. Es preveu que Rull anunciï el mateix dimecres si hi haurà un ple d'investidura o un acte equivalent a una investidura fallida. Compareixerà entre les quatre i les cinc de la tarda.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!