La dependència energètica d'Alemanya amb el gas de Rússia ha fet prendre mesures urgents. No només al govern del canciller federal Olaf Scholz, sinó en la mateixa política municipal que ha pres consciència d'un hivern molt dur que ja es comença a palpar. Així doncs, des d'aquesta setmana, en grans ciutats ja hi ha canvis notoris en el dia a dia dels seus habitants. El resum dels canvis més immediats és aquest:
- Apagar certs fanals i semàfors a la nit
- Tancar les fonts d'aigua a la nit
- Sense aigua calenta als ajuntaments, museus i pavellons esportius on s'hauran de dutxar amb aigua freda
- Abaixar l'aire condicionat i la temperatura de l'aigua a les piscines
- Apagar la ventilació
- Abstenir-se de la il·luminació exterior dels edificis històrics
- Canviar a LED tot allò que sigui possible
- Abaixar la temperatura en edificis públics i escoles durant la temporada de calefacció
L'oficina d'Steinmeier, apagada
En vista de la crisi energètica, el president federal Frank-Walter Steinmeier vol donar un bon exemple: la seva oficina de Berlín, Schloss Bellevue, ja no s'il·luminarà a la nit, va anunciar dilluns l'Oficina del President. En paral·lel, des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, els municipis de Renània del Nord-Westfàlia han estat buscant intensament maneres d'estalviar energia. "Si és possible, per exemple, es redueix l'enllumenat públic, s'apaga els sistemes d'aire condicionat i es redueix el consum d'aigua calenta als edificis públics", va dir Helmut Dedy, director general de l'Associació de la regió de Renània.
Les mesures també inclouen deixar d'il·luminar els llocs d'interès a la nit o només il·luminar-los durant un període de temps més curt. La majoria dels sistemes ja consumeixen poca energia. "Però també és un símbol molt visible que tots tenim alguna cosa a aportar", ha subratllat Dedy. Durant les properes setmanes, els ajuntaments han volgut anar exposant progressivament els seus conceptes d'estalvi potencial. En molts casos, els parlaments de la ciutat haurien de votar-ho.
Les escoles, en peu de guerra
Malgrat la consciència col·lectiva, ja s'ha obert la polèmica. Sobretot per baixar la calefacció a les escoles: la conferència estatal de pares va declarar fa setmanes que les aules gelades eren inacceptables per a nens i joves. O en el col·lectiu religiós, també hi ha discrepàncies. A Colònia, encara no s'ha pres cap iniciativa per deixar d'il·luminar la catedral durant la nit. Però el redisseny de la il·luminació exterior reduirà significativament el consum d'energia. L'ajuntament té previst votar noves restriccions a l'agost.
Ciutats que ja han restringit el consum energètic
Més enllà de casos puntuals, tothom vol donar exemple. Wuppertal restringeix l'horari d'obertura de les saunes municipals i es redueixen les temperatures de l'aigua de les piscines. Berlín s'afegeix a la mobilització nacional i permetrà apagar fins a 1.400 projectors. Apagar-los tots, però, costarà setmanes, perquè cal desconnectar manualment el mecanisme automàtic que els encén. A Hilden, a finals de setembre de 2022, les escoles i els gimnasos han d'apagar els seus sistemes de calefacció i aigua calenta central. També a Nuremberg, uns 40 clubs d'aficionats i els seus oponents que juguen a futbol als terrenys municipals hauran de prendre dutxes fredes després dels seus partits durant les properes setmanes. I la ciutat d'Essen ha creat un grup de projectes per identificar possibles estalvis. Això va des de l'apagada de la llum en habitacions que no s'utilitzen de manera permanent i temperatures ambient més baixes en cas d'absència més llarga fins a una reducció general de la temperatura de l'habitació i de l'aigua als edificis urbans.
La dependència de petroli, carbó i gas rus
La dependència que té Alemanya de Rússia és preocupant. Alemanya va pagar nou mil milions d'euros pel combustible rus durant els dos primers mesos de la guerra a Ucraïna, molt més que qualsevol altre país. Segueixen Itàlia i la Xina amb menys de set mil milions d'euros cadascuna. Les xifres provenen d'un informe publicat pel Centre de Recerca en Energia i Aire Net (CREA) de Finlàndia. Amb 2.600 milions d'euros des de l'inici de la guerra, el petroli representa aproximadament una quarta part dels pagaments a Rússia.
Alemanya depèn gairebé totalment de les importacions. Al voltant del 35 per cent d'elles provenien de Rússia abans de la guerra, ara només és el 12 per cent. També cal tenir en compte el carbó, tot i que és possible que en pugui prescindir perquè és el que afecta menys. Les empreses alemanyes han transferit 93 milions d'euros a Rússia per a les importacions de carbó des de la invasió, és a dir, només aproximadament un 1% dels pagaments d'energia. On està el gran problema és amb el gas, on la dependència de Vladímir Putin ha crescut al llarg de dècades fins arribar al 55%. El progrés seria especialment important aquí, perquè el gas és la matèria primera clau en la política de sancions.