El principal diari alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung avisa Espanya que el subministrament de gas a la península pot escassejar per culpa dels conflictes diplomàtics amb Algèria i el Marroc.
El preu de la llum no té aturador i això és degut, en part, al preu del gas natural, que com avisa Alemanya podrà arribar a ser escàs en la península. Espanya rep aproximadament el 45 per cent del total del gas natural pel gasoducte Marroc-Europa i això es tradueix en una forta dependència dels països nord-africans: Algèria i el Marroc.
El conflicte porta cua
Des de la rebuda del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, per part del ministeri d'Assumptes Exteriors, tot ha anat de mal a pitjor. Algèria va ajudar en el viatge de Ghali a Espanya, facilitant-li un avió algerià. Això no va ser ben rebut pel règim alauita, que automàticament va donar suport als separatistes a Algèria. El conflicte va anar escalant fins que, a finals d'agost, el govern d'Algèria va trencar les relacions diplomàtiques amb el seu país veí.
Algèria ha avisat que a l'octubre reduirà el subministrament de gas natural i, fins i tot, amenaça de tancar l'aixeta. No volen que el Marroc es beneficiï del seu gas i ja no prorroga el contracte del gasoducte: fins ara, al Marroc se li permetia conservar el 7 per cent de la matèria transportada, que cobria gairebé la meitat de les seves necessitats.
El primer proveïdor
A finals de setembre, el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va viatjar a Algèria juntament amb els caps de Naturgy i l’operador controlat per l’Estat del gasoducte Enagas. Segons el ministeri, el país proveïdor de gas complirà les seves promeses de lliurament.
El gas de la canonada d'acer de carboni de més de 1.400 quilòmetres de longitud reporta pel Marroc uns 800 milions de metres cúbics de gas natural, que cobreix bona part de les necessitats energètiques del país, a més d'una quantitat en comissions sobre el 7% i que implica uns 200 milions d'euros a l'any.
El Marroc és conscient d'aquesta dependència que té Espanya amb Algèria i ha pres mesures en els últims anys per apuntalar les seves pròpies necessitats de seguretat energètica. "Ha donat un reconeixement als plans en favor de les renovables locals, per exemple, i també està treballant en un possible pla d’importació de GNL, a través d’una unitat flotant d’emmagatzemament i regasificació (FSRU)", explica l’analista energètic Ed Reed, expert en la zona.
Algèria és el proveïdor de gas natural més important d’Espanya. El segueixen Nigèria, Rússia, els EUA i Qatar.