La cancelleria alemanya ha desmentit les declaracions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que afirmava aquest dijous que Alemanya no havia tingut en compte Espanya per al sistema de defensa aèria antimíssils. El ministeri de Defensa alemany ha assegurat que "per descomptat", Espanya està convidada de forma expressa a sumar-se al projecte.
Un portaveu del ministeri de Defensa d'Alemany ha aclarit a Europa Press que sí que han convidat Espanya a unir-se a 'Iniciativa Escut del Cel Europeu', un projecte pactat per 15 països europeus per reforçar la seguretat del continent. I també ha apuntat que les autoritats espanyoles ja van participar en un debat a escala d’experts que va tenir lloc el passat agost.
Aquest dijous passat, 14 països van signar la iniciativa impulsada per Alemanya amb l'objectiu de teixir una xarxa de seguretat, especialment davant l'amenaça que suposa Rússia després de l'augment dels bombardejos a Ucraïna. Els països signats inclouen Finlàndia i 14 membres de l'OTAN: Bèlgica, Bulgària, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Noruega, Països Baixos, República Txeca, Romania i Regne Unit. Espanya no va segellar aquest compromís, i en ser preguntada per la premsa, Robles va sostenir que era un projecte que Alemanya debatia "de forma unilateral", tot i que va assegurar que en cas de rebre "una petició expressa", l'atendrien.
El govern espanyol menysprea el projecte alemany
Divendres, a més, Margarita Robles va defensar que l'OTAN "ja té el seu propi escut antimíssils" i que el projecte alemany "no posava en marxa cap escut", sinó que a parer seu, és només una "carta d'intencions" que no culminarà fins d'aquí dos o tres anys. Va treure importància al fet que Espanya no l'hagués signat excusant-se en la distància geogràfica del país amb Rússia. "Hi ha una sèrie de països que, geogràficament són més propers a Rússia i que són els que estan estudiant la possibilitat que aquest escut es faci", assegurava Robles, i afegia que d'altres com França, Itàlia, Portugal o Espanya "no havien signat la carta d'intencions".
El desmentiment de la cancelleria alemanya apunta que el ministeri de defensa espanyol sí que estava convidat a signar aquest document i a implicar-s'hi més, però insinua que Robles no hi hauria mostrat prou interès. De fet, el president espanyol, Pedro Sánchez, es va expressar de manera similar el passat dimecres, quan va afirmar que no havia abordat l'escut antimíssils amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i que ho faria quan el projecte "sigui objecte de debat".