La carpeta d'Espanya està sobre la taula de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i cada dia desperta més preocupació. Alemanya ha situat Espanya com el "cas problemàtic" a escala europea, i pronostica que a finals d'any "s'espera una onada de fallida d'empreses", segons informa el principal diari econòmic alemany, Handelsblatt. La preocupació no és només per la pandèmia sinó per l'impacte econòmic que tindrà.
"Cercles del govern de Berlín indiquen que la situació s'observa amb preocupació. El govern alemany es fa la pregunta de si l'economia espanyola pot suportar les conseqüències de la crisi", afegeix. Només matisa que hi ha altres dos problemes que obsessionen ara el govern alemany: la pandèmia a la mateixa Alemanya i les eleccions dels EUA.
"El Fons Monetari Internacional preveu que Espanya patirà la caiguda més gran de les economies desenvolupades: una caiguda del 12,8 per cent del PIB d'enguany. El govern espanyol preveu que el deute s'incrementarà del ja elevat 95% [del PIB] a un 118 per cent, el més alt de la història dels ibèrics", indica. Segons dades del govern espanyol, l'atur pot pujar al 19% i afectarà sobretot els joves, que pateixen "el segon gran revés" després de la crisi financera.
Segons el Handelsblatt, el 40% de les empreses hoteleres, de restauració o bars estan en una situació "financera vulnerable". I cal afegir que el turisme, que representa el 12% del PIB espanyol, està sota mínims, i que en el segon sector més gran, el de l'automòbil, un terç de les empreses també tenen problemes financers.
Afegeix que una qüestió central en l'economia espanyola és si aquest impacte del coronavirus en les empreses pot repercutir en els bancs. "Han preservat milers de milions d'euros en reserves per protegir-se contra el risc d'impagaments. I el Banc de Santander ha registrat la primera pèrdua de la seva història en el segon trimestre", detalla. El diari situa en aquesta necessitat d'enfortir-se la fusió de la Caixa i Bankia, i apunta que altres dues entitats financeres també estan negociant, i recull unes declaracions del governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos: "Hem d'evitar a tota costa que la crisi sanitària, que s'ha convertit en una crisi econòmica, esdevingui al final una crisi financera".
El diari reconeix que l'extrema dificultat pels pactes polítics a Espanya és en aquest context molt perillosa, i cita en aquest sentit l'enfrontament entre el govern de Madrid i l'espanyol. I recull una reflexió de la Fundació Adenauer, vinculada a la CDU de Merkel, que és taxativa: "El fet que davant la crisi sanitària i amb nombroses pèrdues de vides humanes, el conflicte polític segueixi amb tota la vehemència amenaça de sacsejar el consens democràtic bàsic, que fins ara havia garantit l'estabilitat de la construcció de la democràcia espanyola". Handelsblatt conclou que "les debilitats estructurals" d'Espanya ara es revengen.
Al seu entendre, el govern espanyol dependrà ara totalment d'Europa i dels ajuts europeus. Però es mostra convençut que no serviran de gaire si no es fan reformes estructurals, i que l'enfrontament polític intern ho pot fer malbé.