Alemanya no s'espanta amb la decisió de la presidenta escocesa, Nicola Sturgeon, de celebrar el referèndum sobre la independència de forma unilateral, encara que no tingui el permís de Londres. El Frankfurter Allgemeine Zeitung, considerat el diari alemany més influent, ha relativitzat que la consulta se celebri "contra la llei" i ha recordat que el primer ministre Boris Johnson tampoc la compleix de vegades, com el cas del protocol amb la UE sobre Irlanda del Nord. "No seria legal que el govern autonòmic escocès celebrés un altre referèndum sobre la independència sense el consentiment de Londres. Però Boris Johnson tampoc es pren gaire seriosament la llei i l'ordre", afirma el diari. El referèndum escocès s'està convertint en una palanca de pressió de la UE sobre el govern de Londres? Hi ha indicis que apunten cap aquí.
Segons el Frankfurter Allgemeine, ara el govern escocès "flirteja amb la idea de deixar que el poble voti, sense un acord previ amb Londres. Això seria deixar el terreny de la llei i l'ordre". "Però Boris Johnson i el seu govern no se n'haurien de queixar gaire. En la seva interpretació personal del que cobreix l'acord sobre el Brexit amb la UE, [Boris] tampoc no es pren la llei massa seriosament a Irlanda del Nord", ha afegit. Recorda també el cas de la deportació de migrants a Ruanda, frenada pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).
Caiguda de la lliura esterlina
El cas és que l'anunci de Sturgeon és totalment seriós fins al punt que ahir va provocar la caiguda de la lliura esterlina, tal com remarca la ràdio suïssa SRF. Sturgeon ha promès celebrar un altre referèndum sobre la independència a Escòcia per la via directa. "Si hem de defensar la democràcia a Escòcia, hem de construir una nova via per fer-ho. Si és necessari, sense recórrer a la Secció 30 (Llei escocesa). Però ho hem de fer d'una forma que sigui legal", va assegurar en una entrevista a la BBC. D'aquesta manera, començava una nova campanya per a celebrar un referèndum a Escòcia. La líder escocesa va anunciar dimarts l'inici de la campanya per convocar el segon referèndum sobre la independència, que espera concretar a finals del 2023. Davant d'aquesta informació, des de la cadena britànica se li va preguntar si amb aquelles paraules ja s'estava posant en marxa formalment la campanya pel segon plebiscit independentista i Sturgeon va respondre amb un rotund "sí". Per a la líder escocesa ja hi ha un "mandat indiscutiblement democràtic" per convocar una segona votació.
First Minister Nicola Sturgeon says a way forward to a Scottish independence vote should be found with or without the backing of Westminster
— BBC Scotland News (@BBCScotlandNews) June 14, 2022
Live updates: https://t.co/MAynP7lmS8 pic.twitter.com/z1he23c2Y9
La campanya que va anunciar Sturgeon davant de la BBC i que va ampliar en una roda de premsa a Edimburg, va començar amb la divulgació d'una sèrie de documents amb què justifiquen la celebració del nou referèndum. El primer document que veurà la llum en les pròximes hores compara la situació d'Escòcia amb altres estats europeus i exposa els beneficis que tindria el poble escocès si passessin a ser un nou Estat. El document s'ha titulat: Més ric, més feliç, més just: per què no Escòcia?. "Si el 2014 haguéssim sabut tot el que sabem ara sobre el camí que agafaria el Regne Unit, estic segura que Escòcia hauria votat llavors pel sí", va exposar Sturgeon en referència al Brexit. Cal recordar que en el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea de l'any 2016, el poble escocès va apostar per continuar sent membres de la Unió. Tanmateix, la seva voluntat va quedar ofegada per la votació contrària a Anglaterra.