El govern alemany ha anunciat que el dia 30 de setembre revisarà si torna a permetre als seus ciutadans viatjar lliurement a Catalunya, Espanya i unes 160 destinacions més, segons quina sigui l'evolució del coronavirus en aquests països i si deixen de ser considerats zona de risc.
Segons el Govern alemany, el dia 30 finalitzarà la recomanació que va dictar a principis d'estiu de no viatjar a les zones de risc. I a partir de l'1 d'octubre el ministeri d'Afers Exteriors alemany avaluarà l'evolució que ha tingut cada país, i adoptarà mesures específiques.
Alemanya va recomanar públicament el passat 28 de juliol no visitar Catalunya, ni tampoc Aragó i Navarra, a causa dels rebrots de coronavirus que s'estaven produint aquelles setmanes, i posteriorment s'hi van afegir les Balears i el conjunt de l'Estat espanyol. El govern alemany va desaconsellar-hi els viatges "no essencials" i turístics a causa "de l'elevat nombre d'infectats".
Tot i que el govern alemany ho va plantejar com una recomanació, per a la població alemanya i per als operadors turístics això va equivaldre a una obligació, com demostra que el turisme alemany pràcticament ha desaparegut aquest estiu de Catalunya i de les Illes Balears. El gran touroperador alemany TUI s'ho va prendre al peu de la lletra i va cancel·lar tots els viatges a Espanya (inicialment amb l'única excepció de les Illes Canàries).
El ministre alemany de Sanitat, Jens Spahn, va defensar la recomanació de no viatjar a Espanya realitzada pel Govern d'Alemanya, insistint que era del tot "necessària".
"L’alerta de viatjar a Espanya és dràstica per a molts. Però és necessària en vista de la dinàmica. La pandèmia no s’ha acabat. Els viatgers que retornen han de ser posats en quarantena a casa fins que el resultat de la prova sigui negatiu. Amb perseverança i esperit d’equip", va indicar llavors.
Die Reisewarnung für Spanien ist für viele einschneidend. Sie ist aber angesichts der Dynamik notwendig. Die Pandemie ist nicht vorbei. Reiserückkehrer müssen - bis zu einem negativen Testergebnis - in häusliche Quarantäne. Mit Ausdauer & Teamgeist meistern wir auch die Reisezeit
— Jens Spahn (@jensspahn) August 15, 2020
Catalunya va rebre l'any passat 19,3 milions de turistes estrangers, un 0,8 % més que l'any anterior, que van gastar per primera vegada més de 21.000 milions d'euros, un 4,3% més que el 2018. La despesa mitjana diària per persona també va augmentar respecte al 2018, concretament un 5,3%, i es va situar en els 195 euros.
Res a veure amb el que haurà succeit aquest any.