L'Audiència Territorial de Slesvig-Holstein manté el seu rebuig a incloure el càrrec de rebel·lió en el procés d'extradició contra el president Carles Puigdemont. En una decisió adoptada aquest dimarts, l'Audiència manté explícitament la seva postura del 5 d'abril, en la qual va considerar "en principi inadmissible" una extradició de Puigdemont per rebel·lió, en resposta a una petició de la fiscalia alemanya del passat 9 de maig perquè fos detingut de nou.
La decisió del tribunal s'ha donat a conèixer aquesta tarda a través d'una ampliació del comunicat que han enviat tot just aquest matí on informaven que rebutjaven empresonar el president Puigdemont de nou. En aquesta ampliació del comunicat no només consideren que no hi ha motius per empresonar el president a l'exili sinó que, a més, el tribunal no compra les noves "proves" aportades per Llarena i considera que no ha canviat la situació.
El passat 5 d'abril, Puigdemont va ser deixat en llibertat amb una fiança de 75.000 euros, mentre segueix estudiant el procés d'extradició pel càrrec de malversació de fons. La justícia espanyola ha demanat l'extradició pels delictes de rebel·lió i de malversació de fons públics per la seva implicació en el procés independentista.
La fiscalia demana empresonar-lo
La fiscalia alemanya, amb noves informacions rebudes de la justícia espanyola, va presentar el passat 9 de maig una nova sol·licitud per a la detenció del president. En aquest escrit, la fiscalia sol·licitava la detenció de nou per considerar que la possibilitat d'una extradició per rebel·lió augmentaria el risc de fugida.
Però el tribunal alemany ha rebutjat la sol·licitud per detenir Puigdemont en considerar a més que les noves informacions no donen motiu per tornar a plantejar el càrrec de rebel·lió. "Des del punt de vista del tribunal, en el marc del procés no hi ha hagut ni en la base probatòria ni en la consideració jurídica dels fets un canvi significatiu que porti a un canvi de la postura que va quedar reflectida en la decisió del 5 d'abril del 2018", diu avui el tribunal.
El tribunal insisteix que no es compleixen les condicions per veure tipificat el delicte d'alta traïció, que correspondria en la legislació alemanya amb el de rebel·lió. "Les informacions addicionals sobre fets concrets no canvien res en això", segons la resolució.
L'Audiència també rebutja considerar el delicte de pertorbació de l'ordre públic, ja que Puigdemont no pot ser responsabilitzat personalment de fets que poguessin constituir aquest delicte. Per això, l'ordre de detenció contra Puigdemont a Alemanya segueix limitada al càrrec de malversació de fons públics. S'espera ara que la fiscalia formalitzi una nova petició d'extradició pròximament, que inclogui la del delicte de rebel·lió.
Detingut fa dos mesos
El president Puigdemont va ser detingut el 25 de març passat, després d'entrar a Alemanya per la frontera amb Dinamarca, i va ingressar aquell mateix dia a la presó de Neumünster, en aquest estat federat.
Uns dies després, la fiscalia va abonar en tots els punts la petició dels seus homòlegs espanyols, que sol·licitaven la seva extradició per rebel·lió i malversació de fons, al'hora que va determinar que seguís a la presó per existir risc de fugida.
A principi d'abril, l'Audiència del land va desestimar el càrrec de rebel·lió, va demanar informacions addicionals sobre el de malversació de fons i va dictaminar la posada en llibertat de Puigdemont sota fiança de 75.000 euros.