Cap usuari que estigui a Alemanya pot accedir al perfil de Twitter de la Fundació Francisco Franco. Un veto que no s'aplica des de l'Estat espanyol, on aquesta organització segueix sent legal fins la data. 

I és que tota mena de referència al feixisme està prohibida al país germànic. La distribució dels símbols com l'esvàstica, la salutació hitleriana o l'himne del partit nazi estan penalitzats pel Codi Penal. Concretament, l'article 86 inclou banderes, insígnies, uniformes, lemes, cançons i salutacions.

És més, estan inclosos en aquesta prohibició els símbols d'organitzacions i formacions polítiques que són considerades com a legals, però que tenen el risc de resultar similars als partits o associacions inconstitucionals.

Seguint aquesta línia, la xarxa social a Alemanya ha decidit bloquejar els continguts de l'organització franquista presidida per Juan Chicharro, cosa que no ha passat a Espanya. 

 

TUITER VETAN FEDERACIÓN FRANCISCO FRANCO

Imatge del compte de la Fundació Francisco Franco des d'Alemanya / E.N.

 

Quan s'intenta accedir-hi, no es pot visualitzar cap mena de contingut. Per contra, quan es consulta des de l'Estat espanyol, apareix la imatge del dictador. 

 

TWITTER FUNDACIÓN FRANCISCO FRANCO ESPAÑA

Portada del perfil de la Fundació Francisco Franco des d'Espanya / Twitter

"Contingut sensible"

La xarxa social, però, sí que considera les publicacions com a "contingut sensible". Tanmateix, consultar-les resulta molt senzill, només s'ha de fer un click

 

contenido sensible twitter fundación francisco franco

 

Una Llei de Memòria Històrica estancada

Mentrestant, l'esperada Llei de Memòria Històrica avança en el sistema legislatiu espanyol a un ritme molt lent. Avui dia, les entitats feixistes encara poden celebrar esdeveniments d'apologia franquista, com la que es va celebrar el diumenge 28 de març a Madrid.

Què proposa la Llei de Memòria Històrica?


Segons la llei vigent, aquests tipus d'actes segueixen sent legals en l'estat espanyol. L'avantprojecte de Llei de Memòria Històric, impulsada pel PSOE, i que preveu acabar amb la impunitat d'aquests actes exaltació del franquisme, es va aprovar el passat setembre de 2020 i encara no ha estat tramitat al parlament. Des de la primera vicepresidència, expliquen que el retard és degut a "l'enllestiment d'algun informe", que permetrà presentar-ho de nou al Consell de Ministres.

Si la llei és finalment aprovada, es prohibirà en tot l'estat espanyol qualsevol acte d'exaltació franquista, cosa impensable en altres ex-dictadures feixistes com ara Alemanya. La nova llei considerarà "actes contraris a la memòria democràtica" aquells esdeveniments que comportin "descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars, i suposin exaltació personal o col·lectiva, de l'aixecament militar, de la guerra o de la dictadura". Les convocatòries d'aquests actes es consideraran infraccions molt greus que suposaran multes d'entre 10.001 a 150.000 euros.

A més, l'avantprojecte de llei també preveu l'extinció d'organitzacions com la Fundació Francisco Franco, que fins a la data segueix sent legal. La impunitat de les entitats d'aquesta naturalesa han tornat a guanyar protagonisme d'ençà que Juventud Patriota va organitzar un homenatge el passat febrer a la División Azul en què una jove nazi va pronunciar un discurs antisemita. A l'acte també hi van participar organitzacions com la Falange o España 2000.

 

Imatge principal, Francisco Franco / EFE