Cap usuari que estigui a Alemanya pot accedir al perfil de Twitter de la Fundació Francisco Franco. Un veto que no s'aplica des de l'Estat espanyol, on aquesta organització segueix sent legal fins la data. 

I és que tota mena de referència al feixisme està prohibida al país germànic. La distribució dels símbols com l'esvàstica, la salutació hitleriana o l'himne del partit nazi estan penalitzats pel Codi Penal. Concretament, l'article 86 inclou banderes, insígnies, uniformes, lemes, cançons i salutacions.

És més, estan inclosos en aquesta prohibició els símbols d'organitzacions i formacions polítiques que són considerades com a legals, però que tenen el risc de resultar similars als partits o associacions inconstitucionals.

Seguint aquesta línia, la xarxa social a Alemanya ha decidit bloquejar els continguts de l'organització franquista presidida per Juan Chicharro, cosa que no ha passat a Espanya. 

 

Imatge del compte de la Fundació Francisco Franco des d'Alemanya / E.N.

 

Quan s'intenta accedir-hi, no es pot visualitzar cap mena de contingut. Per contra, quan es consulta des de l'Estat espanyol, apareix la imatge del dictador. 

 

Portada del perfil de la Fundació Francisco Franco des d'Espanya / Twitter

"Contingut sensible"

La xarxa social, però, sí que considera les publicacions com a "contingut sensible". Tanmateix, consultar-les resulta molt senzill, només s'ha de fer un click

 

 

Una Llei de Memòria Històrica estancada

Mentrestant, l'esperada Llei de Memòria Històrica avança en el sistema legislatiu espanyol a un ritme molt lent. Avui dia, les entitats feixistes encara poden celebrar esdeveniments d'apologia franquista, com la que es va celebrar el diumenge 28 de març a Madrid.

Què proposa la Llei de Memòria Històrica?


Segons la llei vigent, aquests tipus d'actes segueixen sent legals en l'estat espanyol. L'avantprojecte de Llei de Memòria Històric, impulsada pel PSOE, i que preveu acabar amb la impunitat d'aquests actes exaltació del franquisme, es va aprovar el passat setembre de 2020 i encara no ha estat tramitat al parlament. Des de la primera vicepresidència, expliquen que el retard és degut a "l'enllestiment d'algun informe", que permetrà presentar-ho de nou al Consell de Ministres.

Si la llei és finalment aprovada, es prohibirà en tot l'estat espanyol qualsevol acte d'exaltació franquista, cosa impensable en altres ex-dictadures feixistes com ara Alemanya. La nova llei considerarà "actes contraris a la memòria democràtica" aquells esdeveniments que comportin "descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars, i suposin exaltació personal o col·lectiva, de l'aixecament militar, de la guerra o de la dictadura". Les convocatòries d'aquests actes es consideraran infraccions molt greus que suposaran multes d'entre 10.001 a 150.000 euros.

A més, l'avantprojecte de llei també preveu l'extinció d'organitzacions com la Fundació Francisco Franco, que fins a la data segueix sent legal. La impunitat de les entitats d'aquesta naturalesa han tornat a guanyar protagonisme d'ençà que Juventud Patriota va organitzar un homenatge el passat febrer a la División Azul en què una jove nazi va pronunciar un discurs antisemita. A l'acte també hi van participar organitzacions com la Falange o España 2000.

 

Imatge principal, Francisco Franco / EFE