L'economista Santiago Niño Becerra ha manifestat que la tornada a la normalitat a Espanya "s'alentirà" si es confirma que la morositat empresarial ha registrat el més gran repunt trimestral en 12 anys. "Si la morositat està augmentant ara, està mostrant problemes actuals i anticipant situacions conflictives que produiran l'augment de tipus i l'alentiment a la tornada a la normalitat", ha advertit.
Decimoséptimo aviso de lo que viene. Si la morosidad está aumentando ahora está mostrando problemas actuales y anticipando situaciones conflictivas que producirán el aumento de tipos y el enlentecimiento en la vuelta a la normalidad. https://t.co/ivViSFq89d
— Santiago Niño (@sninobecerra) August 17, 2022
Niño Becerra ha adjuntat una notícia d'El Economista, que assenyala que la morositat empresarial a Espanya ha augmentat tres punts el primer trimestre de l'any en relació amb el trimestre anterior, i és el repunt trimestral més gran en 12 anys, segons l'Indicador Sintètic Cepime de Morositat Empresarial (ISME). "El deute comercial amb retard de pagament ha assolit el 73,3% del total el primer trimestre, 3,6 punts més que el trimestre anterior, fins a situar-se en 348.992 milions d'euros, un 42% més que el mateix període de l'any anterior", ha apuntat. Cepime apunta que "la desacceleració de la recuperació de l'economia espanyola i l'advers impacte de la inflació sobre els comptes empresarials continuen afectant negativament l'evolució de la morositat empresarial".
Niño Becerra ja va expressar la seva preocupació pel "declivi" generalitzat al qual assegura que està abocada l'economia espanyola. Va alertar els seus seguidors després de conèixer les dades de l'atur d'aquest juliol. A Catalunya, les dades indiquen que hi ha 3.310 persones que s'han quedat sense feina, i que sumen un total de 341.391 aturats, una xifra que contrasta amb els estius passats, tenint en compte que és el punt àlgid del turisme i que es necessita personal de reforç.
Per a Niño Becerra, el creixement de la inflació a l'Estat, que segueix la tendència generalitzada també a Europa, i les xifres de l'atur, que començaven a pujar en ple estiu, són indicadors de la ja inevitable crisi econòmica que vindrà tard o d'hora. I és que l'atur ha pujat a Catalunya en 3.310 persones durant el mes de juliol (+0,98%), després que el juny disminuís un 2,86%, i ara el nombre total d'aturats s'ha situat en els 341.391. Si es comparen les xifres amb l'any passat, encara amb restriccions per la pandèmia, l'atur ha baixat en 66.923 persones respecte a juliol del 2021 (-16,39%) al país, segons ha informat aquest dimarts el Ministeri de Treball i Economia Social.