La decisió judicial de tancar les pàgines web relacionades amb el referèndum d'autodeterminació de l'1-O ha encès les alarmes de la Internet Sociey (IS), que la considera “inacceptable”, perquè “impedeix la capacitat de qualsevol comunitat local d'usar Internet lliurement”, segons diu en un comunicat difós avui. IS promou arreu el desenvolupament obert i l'ús d'Internet. Entre altres tasques, intervé en l’establiment dels estàndards operatius de la Xarxa i administra el domini .org.
Els principals operadors de telecomunicacions van ser comminats a monitoritzar i bloquejar el trànsit als llocs web desactivats. A la IS “no ens sembla que sigui la tasca i el mandat dels operadors dins l'ecosistema d'Internet d’involucrar-se en monitoritzar i bloquejar contingut excepte si es reben sol·licituds judicials relacionades amb dominis específics” i no sobre un domini superior (el .cat) sencer.
Descoratja la llibertat
La intervenció “té un efecte descoratjador sobre la llibertat d'expressió i un impacte injust en la capacitat de les persones de parla catalana de crear, compartir i accedir a continguts a Internet", afegeix el comunicat de la IS.
Internet Society al·ludeix a l’ordre del jutge d'instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, el mateix que porta les causes contra el referèndum de l’1-O. Ramírez va ordenar a les operadores de telecomunicacions el bloqueig de deu webs relacionades amb el referèndum.
A més, la Guàrdia Civil va assaltar les oficines del domini .cat a Barcelona a les 9 del matí del passat dimecres (foto) i es va apoderar de tots els ordinadors de les oficines del registre de dominis .cat. També van detenir Pep Masoliver, director de l’Àrea de Sistemes i Innovació de la Fundació puntCAT, que aquest divendres ha estat deixat en llibertat amb càrrecs de malversació, prevaricació i desobediència.
Espectacle vergonyós
La Fundació va reaccionar el mateix dia de l’assalt. “L’espectacle que hem viscut a les nostres oficines aquest matí ha estat vergonyós i denigrant, impropi d’un país civilitzat. Ens sentim impotents davant aquests fets immensament desproporcionats”, va dir en un comunicat.
El registre té més de 100.000 noms actius. Ara no queda clar com continuarà funcionant si les seves oficines estan tancades per les autoritats espanyoles.
A la Internet Sociey, l’inquieta la repercussió internacional d’aquests assalts. “Ens preocupa que les pràctiques de bloqueig de xarxa [pels estats] es multipliquin com a mètode per a controlar el contingut en línia a tot el món”. Afegeix que “aquests bloqueigs no han de convertir-se en ‘la nova normalitat’".
Bloqueig ineficaç
Des de sempre, IS ha explicat que les mesures de bloqueig de xarxa “són generalment ineficaces i tenen tendència a crear danys col·laterals, incloent el bloqueig excessiu del contingut i l'expressió”. Així s’ha demostrat en el cas de les webs de l’1-O, que han migrat a d'altres adreces actives malgrat la persecució policial.
Donen suport a IS en pro d’una Xarxa lliure més de 130 organitzacions de drets humans i més de 50.000 ciutadans d’arreu del món en la campanya Manteniu Internet En Marxa (Keep the Internet On).
IS espera “veure el retorn a l'Internet obert i sense filtrar a Catalunya en un futur pròxim” i “convida totes les parts a comprometre’s a defensar la llibertat d'expressió i de diàleg”.
La Fundació puntCAT també ha informat la ICANN sobre la situació. La ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, Corporació d'Internet per a l'Assignació de Noms i Nombres) és l’organització sense ànim de lucre que s'encarrega de l'aprovació i control dels dominis d'Internet. El 16 de setembre del 2005 va aprovar la creació del domini .cat.