Jaume Padrós, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, ha fet una petició aquest divendres dirigida a "tots els partits polítics" davant les pròximes eleccions municipals. "No genereu ni exigiu reobertures de centres, construcció de nous o ampliacions d'horaris", ha demanat Padrós a través de les xarxes socials. Quan falten quatre mesos pels comicis, el metge català ha decidit anticipar-se a l'inici de la campanya electoral per denunciar que el problema principal és la falta de professionals sanitaris. "No hi ha més professionals. Cal reordenar els recursos humans i els serveis existents", ha alertat. En aquesta línia, el president del Col·legi de Metges de Barcelona ha remarcat la necessitat de reformar el sistema. "Amb la situació actual, cal prioritzar no només la destinació de més recursos, sinó la transformació del sistema", ha afirmat en la piulada. "Ens hi juguem la qualitat assistencial", ha insistit.

tuit padros
Tuit Jaume Padrós

Padrós s'ha avançat als possibles "plantejaments electoralistes", els quals ha defensat que "no es basen en cap anàlisi ni planificació ni en la realitat de professionals que empitjorarà si no es fan canvis organitzatius profunds". "La previsió és l'empitjorament a curt termini", ha explicat a les xarxes socials. De fet, el president del Col·legi de Metges de Barcelona fa mesos que demana una transformació del sistema sanitari basada en "consensos sòlids i generoses complicitats que assegurin la qualitat assistencial i la seguretat clínica dels pacients". Padrós també va exigir a la Generalitat disposar d'un pressupost "digne" per poder reformar el sector i va instar la conselleria de Salut a "empoderar molt més els equips perquè puguin actuar sense rigideses ni burocràcies, amb autonomia i longitudinalitat". 

Sobre la vaga

Aquestes peticions de Padrós han arribat poc temps abans de la vaga convocada pel sindicat Metges per Catalunya els dies 25 i 26 de gener, que reclamen resoldre la "insostenible" situació actual dels sanitaris. Sobre aquesta mobilització, el president del Col·legi de Metges de Barcelona va reiterar la necessitat de modificar "el model sanitari" i va defensar una vaga que no s'enfoqui només en la "reivindicació laboral i econòmica", sinó que vagi més enllà. "El sistema sanitari català té molts reptes", va apuntar Padrós, que també va remarcar en una entrevista a TV3 la urgència d'una reforma profunda.

Segons Padrós, "el sistema era d'excel·lència a finals de les dècades del segle passat, però ara necessita adaptar-se". "O s'aconsegueix un gran consens polític o el sistema públic se'ns quedarà als dits", va afegir. Tot i la crítica situació, va subratllar que confia en un consens i va reclamar trobar un acord. "Calen grans consensos polítics per estabilitzar el full de ruta de la sanitat. És patrimoni de tots", va dir Padrós.