L'economista Santiago Niño Becerra ha advertit que la prima de risc espanyola està creixent perquè "la confiança que transmet l'economia espanyola està caient". "Si la prima de risc d'Espanya està pujant, a més de per l'augment dels tipus, és perquè la confiança que transmet l'economia d'Espanya està caient. Per això per prestar diners a Espanya o per renovar-li el deute, els inversors li fan pagar més", ha assenyalat.
Segons Niño Becerra, la solució per aquesta situació només pot ser una, afrontar la realitat de l'economia espanyola: "Reduint el dèficit i disminuint la necessitat de deute, és a dir, apujant impostos i retallant (perdó: consolidant) despeses. Que és el que fa temps que comentem que és el que passarà", ha assenyalat.
Coincidint amb aquesta situació, el Banc Central Europeu (BCE) ha decidit reinvertir avui part dels ingressos obtinguts a través del programa de compres antipandèmia (PEPP, per les seves sigles en anglès) per frenar l'increment de les primes de risc i l'encariment del deute públic en alguns països de l'eurozona, entre ells l'Estat espanyol. Després d'una reunió extraordinària celebrada aquest dimecres, el consell de govern de l'organisme monetari ha optat per ser "més flexible" en com s'inverteixen els recursos amb l'objectiu de "preservar el funcionament de la política monetària". Per altra banda, el BCE també s'ha compromès a accelerar la posada en marxa d'un nou instrument que contribueixi a l'estabilització dels mercats.
El deute espanyol va arribar a l’abril a 616.510 milions, davant dels 336.440 que registrava el febrer del 2020, abans dels estímuls per combatre l'impacte econòmic de la covid. La prima de risc espanyola va arribar dimarts als 140 punts i va superar el 3% a deu anys. A més de preocupació a Espanya, també n'hi ha a Brussel·les pel conjunt del sud d'Europa. Grècia ha superat el 4,5%; Itàlia, el 4%, i Portugal, el 3%. El BCE donava per fet que la prima de risc dels països del sud s'ampliaria perquè havia de reflectir la situació de les seves finances. No obstant, pensava que ho podrien superar amb una carta: una temporada turística que sembla excepcional i que evitaria que entrin en recessió, segons El País. Però no ha acabat de funcionar.