Alerta Solidària ha denunciat aquest divendres que l'amnistia hagi deixat fora el delicte de coaccions i ha lamentat que els partits no hagin aprofitat "una nova oportunitat" per incorporar-lo a la llei. "Han procurat de nou pels de sempre i han mostrat quin és el grau d'importància que donen als de baix", critica. En un comunicat, l'entitat exposa el cas d'un condemnat que identifica com 'En Joan de l'Empordà' per un delicte de coaccions a 2 anys i quatre mesos després de la visita del Rei a la tardor del 2020. L'home va ser jutjat el 9 d'octubre passat i a principis de febrer l'Audiència de Barcelona va ratificar la condemna "en un temps rècord".
👋🏽 Hola, normalitat autonomista.
— Alerta Solidària (@AlertaSolidaria) March 8, 2024
Tancades les esmenes a la Llei d'Amnistia, cap sorpresa: els d'@Esquerra_ERC i de @JuntsXCat marginen en Joan, el manifestant condemnat a 2 anys i 4 mesos de presó pel delicte de coaccions.
🔥 Blinden la llei per als amics. Marginen els de baix. pic.twitter.com/ENKSYGbpaJ
Alerta Solidària afirma que el cas d''En Joan de l'Empordà' "no importava als negociadors". "Vam alertar a ERC i Junts que el text de la llei, sota la interpretació interessada d'un jutge, deixa fora de l'amnistia el Joan. Vam fer notar que el text no explicita el delicte de coaccions i vam sol·licitar que esmenessin aquest error", explica. "Confessem la decepció dels qui hem seguit el cas i acompanyem en Joan. És l’estat anímic compartit amb els seus pares. D'una altra manera se sent el principal afectat que explica que no pot sentir-se decebut respecte d’aquells en qui ja no confiava", continua el comunicat.
Breu explicació del què ha passat amb les esmenes estrella dels negociadors.
— Alerta Solidària (@AlertaSolidaria) March 8, 2024
✔️ Suposat blindatge pel cas @tsunami_dem
✔️ Ampliació temporal per salvar el convergent Francesc Homs.
❌ Cap cas a les peticions públiques i privades per fer constar el delicte de coaccions a la llei. pic.twitter.com/nOIDTQnbjr
Alerta Solidària no deixarà de batallar
Amb tot, Alerta Solidària deixa clar en el comunicat que "amb amnistia o sense" seguirà "batallant" pels procediments penals que queden oberts i per enfrontar-se a un Estat, diu, que "no ha desmantellat ni una sola de les eines repressives al seu abast".
L’Audiència de Barcelona va ratificar a mitjans de febrer la condemna de presó d'aquest home arran de les protestes en contra de la visita del Rei. L'home, que és veí de l’Empordà, ha estat condemnat a 2 anys, 4 mesos i 16 dies de presó per un delicte de coaccions. Segons el relat judicial, l'home hauria insultat, colpejat i pintat una creu en una bandera espanyola que portava una dona dins d’un grup d’una desena de persones monàrquiques que es manifestaven a favor del Rei.
Els fets es remunten al 9 d’octubre del 2020, quan el rei Felip VI i el president espanyol Pedro Sánchez van presidir a l’estació de França l’entrega dels premis BNEW. Al voltant es van concentrar centenars d’independentistes i antimonàrquics que rebutjaven la presència del Borbó. Per la seva banda, l’associació Concordia Real Española havia fet crides a la mobilització en defensa de la monarquia. Per això en un moment determinat van aparèixer un grup d’una desena de persones amb banderes espanyoles i una pancarta que deia ‘Espanya us estima’. Molts dels independentistes van rodejar el grup i es van produir algunes empentes, cops i insults. També els van llençar aigua amb pintura i van pintar una creu amb esprai a la bandera espanyola. Segons la fiscalia, el jove empordanès era qui va pintar la creu i també va insultar i agredir a alguns dels monàrquics en aquella protesta.