El president d'Escòcia durant el 2007 i 2014, Alex Salmond, que va comandar el referèndum escocès d'independència, ha assegurat que les organitzacions internacionals "no reconeixeran" a Catalunya fins que "no aconsegueixi la independència". En un acte organitzat per la Universitat Catalana d'Estiu titulat "The Right to Independence", Salmond ha argumentat: "Els actors internacionals no ofereixen solucions als moviments nacionals, aquestes tendeixen a reconèixer-te després d'obtenir la independència". En aquest sentit, ha afirmat que per "assolir la independència, s'ha de fer des de l'interior". Sobre el conflicte territorial català també ha apuntat que Catalunya és "una de les poques nacions a Europa que els seus drets internacionals no han sigut reconeguts". "Sou un cas especial", ha dit.
Durant la intervenció, el president escocès que va aconseguir forçar Anglaterra a celebrar un referèndum d'independència, ha lamentat la posició que ha pres Londres. "Anglaterra s'ha mogut a la posició d'Espanya, de no acceptar un referèndum, en comptes de ser al revés i que Madrid s'acostés a la posició de Londres". Per aquest motiu, Salmond ha afirmat que cal preparar més que mai el full de ruta cap a la independència: "Cal preparar una visió que justifiqui la independència no només com un acte en si mateix, sinó pel que suposarà per la societat futura, què suposarà per a una contribució a la humanitat en general, com canviarà la societat a millor". Sobre això, ha continuat: "El dret a la independència és absolut, però la realitat s'ha de combatre i guanyar-la en l'àmbit de l'estatus".
Turull enceta els actes
El secretari general de Junts, Jordi Turull, va ser qui va donar el tret de sortida de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada, al Conflent, amb una intervenció en què va voler reiterar que el seu partit es va marcar com a objectiu al congrés del juliol recomençar i va fer una crida al món de l'independentisme a sumar-s'hi. Així, Turull va afirmar que "la gent no es mobilitzarà" mentre els polítics s'estiguin llençant els plats pel cap i, tot i que va rebutjar referir-se directament a ERC, va dir que creu en la unitat política i social. "Si hi ha la social, la política acaba venint", va assegurar, tot afegint que "ens hem d'asseure per definir la partitura tots els que vulguem recomençar per culminar la independència".
Aquestes declaracions de Turull van tenir lloc coincidint amb el cinquè aniversari dels atemptats del 17-A, quan ell era el conseller de Presidència del Govern, motiu pel qual va voler enviar un missatge de record a les víctimes a través de les xarxes socials, demanant també que s'esclareixin els fets. A més, però, aquest 2022 també es compleixen 5 anys des de la celebració del referèndum de l'1-O, un moment que s'hauria d'aprofitar, considera Turull, per a recomençar. "Després de cinc anys d'anar aguantant la repressió i una acció unilateral de l'estat espanyol perquè reculem en tot el que vam poder avançar, hem de recomençar", va dir el secretari general, assegurant que això implica "tornar a portar la iniciativa, enfortir els actius que ens van fer guanyadors de l'1-O i reduir els passius que no ens van permetre sostenir la declaració unilateral d'independència".