L’històric socialista Alfonso Guerra, un dels crítics més durs del govern de Pedro Sánchez des del seu propi partit, ha advertit aquest dijous que l’actual president del govern espanyol “és cada vegada més autòcrata i està cavant la seva pròpia tomba”. Aquestes declaracions les ha fet al diari britànic The Times, pocs dies després que el PSOE hagi tancat la crisi pel sobtat anunci del seu líder d’un retir de cinc dies per meditar si plegava.

El mitjà britànic parla amb Alfonso Guerra sobre els esdeveniments dels darrers dies, que han provocat un ensurt al PSOE davant la possibilitat que Sánchez dimitís, un fet que alguns van veure com una possibilitat real. Dilluns, però, el president espanyol va aparèixer per fer una declaració institucional i dir que es quedava al capdavant del govern, declarant la guerra a mitjans que no li són afins i que han estat publicant informacions sobre els negocis de la seva dona, Begoña Gómez.

Alfonso Guerra sosté a The Times que les situacions que ha viscut Espanya “no són compatibles amb una democràcia parlamentària” i afirma que Pedro Sánchez està “dividint les dues Espanyes”. Precisament el president del govern espanyol ha irromput aquest dijous a la campanya catalana per donar-se un bany de masses. En un míting a Sant Boi de Llobregat davant de 2.000 persones, Sánchez ha centrat el seu discurs al voltant de la polèmica que l’envolta i deixant com a principal missatge que el 12-M cal volar Salvador Illa per combatre “la màquina del fang”, expressió amb la qual es refereix als mitjans que relaciona amb la dreta espanyola i que considera que aquesta instrumentalitza contra ell amb informacions falses.

Qui va ser vicepresident del govern espanyol amb Felipe González, ha defensat que els cinc dies de reflexió de Pedro Sánchez no han estat més que “un càlcul polític”, tenint en compte que dilluns va dir que es quedava i, a més a més, que volia guanyar un altre mandat. “Aquest estil presidencial recorda les tensions de la dècada de 1930, quan un líder deia ‘jo decideixo i el poble escolta i aplaudeix’”. És més, segons Guerra, “és un senyal del seu enfocament autocràtic cada cop més perillós”.

Al rotatiu britànic, Guerra també hi critica l’enquesta exprés del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) que es va publicar tot just després que Sánchez anunciés la seva decisió. “Va ser obra d’un enquestador estatal amb una reputació tacada per adaptar els resultats a les necessitats polítiques de Sánchez”, afirma referint-se a José Félix Tezanos. Per tot plegat, Guerra considera que la imatge internacional d’Espanya ha quedat tocada. “Va requerir molt d’esforç construir el prestigi d’Espanya durant la transició que va posar Espanya en el mapa després de la llarga dictadura de Franco. Recuperar-lo costarà molt”, assegura. “Espanya es troba en un greu estat de confrontació”, adverteix.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!