“Amb qui ens està comparant? Amb Iemen del Sud? Amb Burkina Faso?”. D’aquesta manera ha rebutjat l’exvicepresident socialista Alfonso Guerra la figura del “relator” acordada entre el govern català i espanyol per a la taula de diàleg. Ho ha qualificat de “xantatge obscè” i ha reclamat al president espanyol Pedro Sánchez que deixi de negociar amb els partits independentistes. “Que hi ha algú? Estan calcinant la democràcia en atendre els requeriments d'un grup de lladres de la nació”, s’ha preguntat.
L’exdirigent socialista ha fet aquestes declaracions durant la presentació del seu llibre La España en la que creo aquest dimecres al Congrés de Diputats, en un discurs on ha situat al mateix nivell l’extrema dreta de Vox i l’independentisme. “Hem resistit l’intent de cop d’estat del 81, el terrorisme d’ETA i l’intent de secessió del 2017”, ha resumit. No obstant això, ha advertit sobre un possible efecte contagi de Catalunya a la resta de l’Estat que podria portar a la “balcanització”.
Endinsant-se en l’actualitat més immediata, Alfonso Guerra ha volgut llançar una advertència: “aprovar un pressupost és vital”, però “mantenir la dignitat de la nació” és superior a una “votació contrària”. I ha despotricat contra la figura del relator: “Si volen algú que prengui nota, un funcionari, una secretària o una gravadora pot complir aquests objectius”.
“Si s’hi afegeix la llista ominosa de 21 peticions, l’últim esperpent de Torra, la consciència de cada persona es rebel·la davant d’un xantatge obscè”, ha continuat el dirigent socialista, que ha suggerit que l’executiu espanyol hauria de negociar amb els “partits constitucionalistes” i no “permetre l’accés al poder de personatges l’actuació dels quals recorden a l’origen dels problemes dels anys 30”.
Sobre el document de 21 propostes, Guerra ha subratllat el de deixar enrere la judicialització de la política. “Pretenen la immunitat dels polítics catalans per a les seves malifetes?”, s’ha preguntat.
Durant el gruix de la seva intervenció, l’exvicepresident socialista ha alertat sobre els “mals” que amenacen la Constitució espanyola, des dels independentistes i els populistes fins a l’extrema dreta, als qui ha posat en el mateix sac. “Tenen un element comú les seves propostes: la creació d’inestabilitat”, ha resumit.