Unes declaracions de l'exvicepresident socialista Alfonso Guerra aquest dimarts passat a Canal Sur Radio han acabat escalfant els ànims al PSOE, que el pròxim dissabte celebrarà a diversos punts de l'estat espanyol actes per commemorar el 40 aniversari del triomf socialista a les eleccions del 1982. Guerra va aprofitar la seva intervenció en un programa radiofònic de l'emissora pública andalusa per fer públic que no havia rebut cap invitació per part del partit. Un malestar que cou a Ferraz, que dimecres a la tarda va informar que finalment el partit li reservarà una cadira a la primera fila de l'acte que es farà a Sevilla en commemoració de la victòria electoral del 28-O. L'anècdota ha destapat també les friccions entre el vell dirigent socialista i la direcció actual.

Les declaracions de Guerra van sorprendre més d'un tenint en compte que ell va ser una figura visible del primer govern socialista espanyol. Alfonso Guerra va ser vicepresident i número dos de Felipe González, però amb el pas dels anys els dos polítics han anat distanciant-se. La no presència de Guerra a un acte tan significatiu per la història del PSOE ha generat tot d'especulacions a la premsa espanyola, que ha escodrinyat en les males relacions entre els antics líders del partit. De fet, Ferraz s'ha regirat contra les declaracions que Guerra va fer a Canal Sur Radio, on va arribar a dir que el PSOE actual ho hauria de "recuperar tot"·d'aquell PSOE del 1982 pels resultats que aleshores tenia.

Alfons Guerra es queixa veladament perquè no l'havien convidat

A Canal Sur Radio li van preguntar si se sentia ofès pel fet que no tenia la invitació per assistir a l'acte. Guerra va contestar: "Les ofenses no depenen de qui les faci, sinó de qui les rep, i jo no rebo cap ofensa per això". "Que jo no hi era fa 40 anys?, fantàstic, n'hi hauria d'altres", va ironitzar el vell polític socialista, tot afegint a més que no li ha agafat "per sorpresa" el fet que no l'haguessin convidat. En l'entrevista van preguntar-li si sabia el motiu i va respondre que no en tenia "ni idea".

Arran de les declaracions de Guerra, Ferraz s'ha vist obligat a sortir del pas anunciant, un dia després de l'entrevista, que l'exvicepresident socialista sí seria convidat i, a més, que tindria un espai a primera fila. Segons va informar l'agència Europa Press aquest dimecres, el PSOE va informar que enviaria invitacions a l'acte d'homenatge al 40 aniversari de la victòria socialista a les eleccions generals de 1982 a tots els diputats socialistes que van aconseguir un escó en aquells comicis, entre ells Alfonso Guerra. A més, està previst que els caps de llista a cada província andalusa, i entre ells l'ara condemnat pels ERE Manuel Chaves, ocupin la primera fila de l'acte, encara que les intervencions principals seran les de l'expresident Felipe González, i l'actual cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez.

Les friccions generacionals d'un PSOE fent equilibris

L'estira-i-arronsa amb les invitacions a Guerra són un símptoma també de les difícils relacions que actualment les diferents generacions socialistes. Precisament Guerra en l'entrevista a Canal Sur Radio va deixar algunes declaracions que demostren les friccions per l'evolució del partit. Guerra va parlar del triomf del 1982 com del "triomf de la democràcia". "Aquella va ser, en lletres molt grans, una gran aventura", va manifestar. La vida política actual no agrada gaire a Guerra perquè "s'ha convertit en un territori hostil. Ara no s'hi va amb alegria, sinó amb una mica de perspicàcia; no hi ha alegria ni capacitat d'invenció".

Una de les diferències que troba Guerra entre la política d'ara i la d'abans és que aquells que abans eren adversaris ara són "enemics" i va indicar que està molt més convençut de les posicions de l'esquerra, sobretot, quan veu que hi ha una esquerra que beu a "les fonts del que als anys 1930 va portar Europa al precipici". Interrogat sobre si pensa que el president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, és més d'esquerra que ell, Guerra es va limitar a dir que el tema no li interessa. Segons la seva opinió, el PSOE actual hauria d'aprendre de fa 40 anys tenint en compte la majoria àmplia que aleshores va aconseguir.

Les declaracions de Guerra no han estat ben digerides per Ferraz. Fonts socialistes citades per Europa Press no oculten el seu malestar amb l'exvicepresident. Des del PSOE han respost oficiosament a les declaracions de l'antic dirigent afirmant que el partit continua sent el mateix que quan es va fundar fa 143 anys i continua defensant els interessos de la classe treballadora, mentre que altres han mogut la seva posició. "M'agradava més el Guerra d'abans", assegura un destacat dirigent socialista, citat per l'agència de notícies. El partit afegeix que l'acte és obert i que els únics convidats expressament són els diputats que van obtenir un escó el 28-O del 1982.

Diversos mitjans es fan ressò també de l'absència als actes de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que no hi serà perquè viatja a Brasil com a observador internacional per presenciar la segona volta de les eleccions presidencials. L'acte estarà protagonitzat per Felipe González i Pedro Sánchez, que seran els encarregats de fer els discursos principals de la jornada. Abans d'ells, en una mena de taula a quatre parlaran la presidenta del partit, Cristina Narbona, la vicesecretària general, María Jesús Montero, el secretari general del PSOE-A, Juan Espadas, i l'alcalde de Sevilla, Antonio Muñoz.