El vicepresident del govern espanyol durant l'etapa de Felipe González a la Moncloa, Alfonso Guerra, ha defensat aquest divendres "l'esperit de concòrdia de la Transició" que va portar a la redacció d'una Constitució "forta". A més, ha qualificat d'"inquietant" el "camí" actual de la política espanyola, així com els acords del PSOE amb l'independentisme català. De fet, ha afirmat que no hi ha precedents que una llei com la d'amnistia "la redactin els mateixos delinqüents". L'exvicepresident del govern espanyol ho ha dit en un col·loqui de la Fundació Sargadelos a Ribadeo on, davant un auditori replet de públic, ha dit que sí que és partidari d'introduir canvis en l'actual Constitució, sempre que sigui respectant el text i l'esperit de la Transició.
"Si els canvis es fan amb la idea de destrossar el text, com alguns volen, llavors no en soc partidari", ha dit Alfonso Guerra, per a qui l'ambient que hi ha avui al Congrés dels Diputats no permet "pensar en un gran canvi" constitucional. Així mateix, Guerra ha assegurat que la Llei d'Amnistia "no és el tema jurídic que més el preocupa", sinó la justícia en si mateixa. "Em preocupa més si ho mereixen, si és just, els que diuen tots els dies que ho repetiran, els que van donar un cop d'estat, una sedició, una rebel·lió", ha dit.
Guerra diu que la qualitat democràtica espanyola ha disminuït
Per a Alfonso Guerra la qualitat de la democràcia espanyola "ha descendit diversos esglaons" fins a un nivell en el qual "els arguments se substitueixen per eslògans", i ha animat el PP i el PSOE a preguntar-se per què "els resulta més fàcil" pactar "amb extremistes" que entre ells. "És necessari mostrar la vigència de l'esperit de consens de la Transició", ha subratllat. Alfonso Guerra ha recordat que les actituds contràries a la Constitució a Espanya "no són una novetat", però sí que ho és "la reacció més tèbia d'alguns polítics, algunes autoritats i alguns opinants en els mitjans de comunicació" davant aquestes.
L'històric socialista ha recordat que la Carta Magna va haver d'afrontar només tres anys després de la seva aprovació un cop d'estat, així com els "embats del terrorisme". "L'últim atemptat contra la Constitució ha estat perpetrat pel nacionalisme independentista a Catalunya", ha detallat. No obstant això, ha cridat l'atenció sobre el fet que, mentre la reacció contra els colpistes de Tejero o contra el terrorisme "va ser sempre de rebuig unànime" en l'àmbit social, la "violenta ruptura de l'ordre constitucional" causada per l'independentisme té "una resposta escassament constitucional, mancada de les exigències dels principis democràtics".
"Derrocar la Constitució"
Alfonso Guerra té la convicció que "alguns volen derrocar" la Constitució. "Podria derivar en la desaparició de l'Estat i el retorn al caïnisme històric". Per això, ha carregat contra els polítics que "pretenen governar Espanya, però que no poden utilitzar el seu nom" i contra un sistema en el qual els partits "han de guanyar al bloc enemic" i ha recordat que "si la llei no empara" una posició, aquesta "no és vàlida, encara que sigui majoritària". "Només una mentalitat totalitària pot sostenir que el que estableix la majoria sigui prevalent sobre la llei", ha resumit.