El conseller d'Afers Exteriors de la Generalitat, Alfred Bosch, ha defensat nou referèndum pactat amb l'Estat en una carta al director al diari The Washington Post. "Catalunya té dret a una solució democràtica", titula l'article, que repassa les confrontacions entre Catalunya i l'estat espanyol en diverses etapes de la història.
Comença pel franquisme. "Francisco Franco va eliminar qualsevol vestigi de l’autonomia catalana i basca, va prohibir l’idioma i va ordenar l’execució de Lluís Companys, president del govern català", repassa Bosch. Parla tot seguit de la firma de la Constitució el 1978, que va reintegrar la llengua i va permetre un legislador i un president catalans. Ara bé, Bosch destaca que aquesta va ser escrita "sota la coacció de l’elit militar franquista" i que els catalans van votar-hi a favor perquè l’alternativa "hauria estat continuar amb la dictadura militar".
En l'escrit, el republicà al·lega que om on som perquè Espanya "ha estat incapaç" de resoldre un problema polític mitjançant la política i la democràcia i ha optat per "judicialitzar el tema i empresonar els seus oponents polítics", cosa que diverses organitzacions internacionals han criticat, entre elles les Nacions Unides.
El problema, diu Bosch, rau en el nacionalisme espanyol i la demagògia. "Enumerar la unitat d’Espanya respecte a la democràcia i els drets civils no és pròpia en una societat occidental moderna", ha criticat.
El conseller defineix el projecte independentista com un anhel no vinculat directament amb les banderes. "La identitat catalana es troba en constant redefinició pels ciutadans que viuen a Catalunya i pels que han de venir. "Volem decidir el nostre propi futur mitjançant un referèndum", diu, i els fonaments per aconseguir-lo són "el diàleg i la negociació".