L'exconseller i impulsor de la candidatura 'Foc Nou' per liderar Esquerra Republicana, Alfred Bosch, ha afirmat que si guanya la seva alternativa exigirà al PSC que "accepti el concepte d'autodeterminació de Catalunya". En una entrevista aquest dimecres al Cafè d'Idees per detallar el seu programa, Bosch ha apostat per un "cop de timó" al capdavant d'una ERC que ara va "a la deriva". 'Foc Nou', a on també s'adscriuen l'exportaveu parlamentari Jordi Orobitg o el portaveu sabadellenc Gabriel Fernández, s'enfronta a la candidatura de l'expresident del partit Oriol Junqueras, a l'oficialista propera a Marta Rovira i als crítics del 'Col·lectiu 1 d'Octubre'. 

"Esquerra no sembla Esquerra", ha valorat Bosch, que recrimina a la direcció del partit que els darrers anys ha concedit "xecs en blanc als socialistes" en les diferents institucions i s'ha deixat arrabassar, diu, la reivindicació de la "república catalana" per Junts. Si la candidatura 'Foc Nou' surt guanyadora del congrés d'ERC, Bosch ha avançat que apujarà el preu al president Salvador Illa: "Si nosaltres guanyem, el que demanarem als socialistes és que acceptin el concepte d'autodeterminació de Catalunya. No pot ser que tractin tot un poble com a menors d'edat", ha afirmat.

De fet, l'exconseller s'ha mostrat molt crític amb l'acord per investir Illa a canvi d'un finançament singular per a Catalunya, fet que atribueix al "pànic" entre les files republicanes a tornar a les urnes i "tenir una patacada més gran".  En aquest sentit, Bosch ha donat per fet que "no hi haurà concert econòmic ni res que se li assembli". "Es va guarnir l'acord d'investidura amb un gran pacte que ningú es creu. El motiu de fons és no tornar a les urnes", ha dit. 

Junqueras "ja no és la carta guanyadora"

L'exconseller de Relacions Exteriors i Transparència del Govern de Quim Torra lamenta també les "disputes internes" entre Rovira i Junqueras, així com la "guerra bruta" i la "claveguera" de l'estructura B del partit, que va impulsar campanyes de falsa bandera com els cartells dels Maragall, i que "ataca la dignitat d'Esquerra". "Ens incomoda moltíssim aquesta brutícia en el que era el partit de les mans netes", ha afirmat Bosch, que considera que Junqueras i Rovira "han de respondre per això".

Sobre Oriol Junqueras en concret, Bosch ha assegurat que ara ja "no és la carta guanyadora" d'ERC, i per això li ha recomanat "un pas al costat", sense descartar el possible retorn en el futur amb "força renovada". Preguntat per si creu que té possibilitats de guanyar el congrés el pròxim 30 de novembre, ha respost que sí perquè si no, la seva candidatura no s'hi presentaria. "Fa una setmana que hem començat i anem disparats. Ens ha fins i tot sorprès", ha afegit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!