El govern d'Algèria ha amenaçat de rescindir el contracte de subministrament de gas a Espanya, si l'usa en un sentit diferent al previst. El ministeri d'Energia del país magribí vol impedir de totes totes que Espanya pugui reenviar part del gas al Marroc, com pretén el govern espanyol fins al punt que ja ha mantingut converses en aquest sentit amb Rabat. "Qualsevol enviament de gas natural algerià lliurat a Espanya, el destí del qual no sigui el previst als contractes, serà considerat com un incompliment dels compromisos contractuals i, en conseqüència, pot donar lloc a la rescissió del contracte que vincula Sonatrach amb els seus clients espanyols", ha declarat aquest dimecres el Ministeri d'Energia algerià en un comunicat.
La ministra d'Energia espanyola, Teresa Ribera, ha informat aquest dimecres al seu homòleg algerià, Mohamed Arkab, "per correu electrònic" que Espanya autoritzarà de forma imminent l'explotació, en flux invers, del Gasoducte Magreb-Europa (GME), segons informa la premsa algeriana. Aquesta polèmica ha esclatat a banda de la decisió del govern algerià de replantejar els preus del gas que exporta a Espanya, arran de la decisió de Pedro Sánchez d'alinear-se amb el Marroc i secundar la seva proposta sobre el futur del Sàhara Occidental.
Acheminer le #gaz algérien 🇩🇿 par l' #Espagne 🇪🇸 vers une destination tierce pourrait aboutir à la rupture du contrat
— ALGÉRIE PRESSE SERVICE | وكالة الأنباء الجزائرية (@APS_Algerie) April 27, 2022
🔗https://t.co/67GCI3DSW5 pic.twitter.com/M1Khd5HBz8
Algèria és el principal exportador de gas a Espanya, i cobreix el 40% de les necessitats, amb la qual cosa qualsevol restricció podria comportar una alça de preus de l'energia, amb un índex d'inflació que ja ha arribat al 9%. El segon exportador de gas a Espanya, a molta distància, són els Estats Units (amb el 19%) i el tercer és Nigèria (13%).
Mentre cada dia són pitjors les relacions d'Espanya amb Algèria, de qui depèn pel gas, cada dia milloren amb el Marroc, amb qui té les fronteres dels enclaus de Ceuta i Melilla. Després del suport per part de Sánchez a l'autonomia del Marroc sobre el territori sahrauí, l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, va tornar a Madrid. Benyaich va tornar gairebé un any després que abandonés el país a mitjans del maig de 2021. El govern marroquí va cridar a consultes l'any passat la seva ambaixadora a Madrid, després de la crisi diplomàtica oberta per l'acollida a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, per ser tractat en un hospital.