La crisi diplomàtica desencadenada pel govern de Pedro Sánchez arran de la seva nova postura sobre el Sàhara Occidental segueix ben viva per Algèria. Des de l'abril les restriccions a la importació de productes espanyols ha anat creixent al país africà. Es va començar restringint la compra de carn de boví a l'Estat espanyol i ara s'estén a altres sectors, fins i tot en contra de l'acord d'associació amb la Unió Europea que l'Alger va signar l'any 2005. Segons remarca El Confidencial, el govern algerià no reconeix obertament que està duent a terme un boicot, tanmateix, l'Executiu va imposant més restriccions per obtenir permisos d'importació, els darrers imposats el passat dimarts amb discreció.
Diversos comerciants algerians, en saber de les noves restriccions per aconseguir aquests permisos d'importació van manifestar-se de forma improvisada i breu davant del Ministeri de Comerç. Si bé, les limitacions al comerç amb Espanya no s'impulsa de forma pomposa des del govern algerià, sinó més aviat amb un to baix, aquestes tenen un fort impacte. Per exemple, la primera restricció comercial, la de la carn de boví, no es va anunciar en si com un boicot, però aquest veto genera unes pèrdues al sector de cinc milions d'euros aproximadament.
Les noves dificultats per obtenir permisos d'importacions són, però, una mesura menys directe que la de la carn de boví. "S'està dissuadint els que tenien negocis amb empreses espanyoles que els mantinguin i se'ls anima a buscar solucions de recanvi", han afirmat fonts algerianes a El Confidencial. Algèria no té un mercat extremadament obert, per la qual cosa el pes de les decisions de l'Estat juga un paper destacat.
Algèria, el boicot silenciós i la UE
Les darreres decisions comercials preses per l'Executiu algerià responen a les represàlies del país contra l'Estat espanyol i el seu apropament a Rabat. Quan a mitjans de març la postura de l'Executiu de Sánchez sobre el Sàhara es va alinear obertament amb la proposta del Marroc, l'Alger va trucar a consultes al seu ambaixador a Espanya i va mostrar públicament el seu disgust, arribant a insinuar que pujaria el preu del gas que venia a l'Estat espanyol, en plena crisi de subministraments.
Tanmateix, sent les primeres reaccions al canvi diplomàtic espanyol tant publiques perquè ara aquestes mesures comercials es tiren endavant sense pena ni glòria? Bàsicament, perquè l'Estat algerià es pot trobar amb problemes amb la Unió Europea. Amb aquestes accions Algèria es pot trobar incomplint el seu acord de comerç amb la Unió signat l'any 2005. Executiu espanyol pot arribar a denunciar la discriminació algeriana davant del Comitè d'Associació UE-Algèria. No seria senzill, ja que caldria demostrar un clar boicot actiu per part del govern algalià i la precaució amb què aquest està actuant no facilita la denúncia.
Justament d'aquí pot néixer l'interès del país africà per dur aquestes accions comercials en silenci. "Algèria podria reconèixer que no respecta l'acord amb la UE, però també podria al·legar que actua així perquè el govern espanyol ha incomplert, alhora, la legalitat internacional reconeixent pràcticament de facto la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental que, segons les sentències del Tribunal General de la UE, no pertany al Marroc", ha assenyalat a El Confidencial una advocada afí a les autoritats algerianes.