Algèria ha donat un altre toc d'atenció al president espanyol, Pedro Sánchez, després del seu alineament amb el Marroc, i ha descartat reobrir el gasoducte Magrib-Europa (GME), pel qual transferia gas a Espanya a través del país alauita. La reobertura d'aquest gasoducte era una prioritat per a Espanya, perquè permet un subministrament de gas equilibrat, al costat de la canalització directa Medgaz que hi ha entre Algèria i Espanya, però el gir que ha fet el govern espanyol ho ha paralitzat. La qüestió no és menor, fins al punt que el secretari d'Estat nord-americà, Anthony Blinken, ha visitat Alger aquesta setmana i ha demanat a les autoritats algerianes que reconsideressin el tancament. Però Alger ho ha desestimat i el gasoducte amb el Marroc, que ara ha consolidat la invasió del Sàhara Occidental, seguirà tancat, segons la premsa algeriana. Algèria va trencar relacions diplomàtiques amb el Marroc l'agost del 2021, a causa de l'increment de tensions entre els dos països pel suport algerià al Front Polisario, i el decantament d'Espanya a favor de les tesis marroquines ha acabat de crispar la situació. El gasoducte GME (via Marroc) aportava anualment 6.000 milions de metres cúbics de gas a Espanya, mentre que pel Medgaz n'arriben 8.000.
Arran d'això la situació no para de complicar-se. Al tancament del gasoducte, s'hi afegeix que Algèria ha arribat a un acord amb Nigèria per fer una canalització per transportar gas d'aquest país. Això és negatiu per a Espanya per dues raons: Amb aquest acord, Nigèria ha descartat l'opció de fer el gasoducte amb el Marroc, que ara és l'opció d'Espanya, i situa el tràfic més a l'est, amb l'objectiu de connectar no pas amb Espanya sinó amb Itàlia. I a més d'aquesta manera, Alger es posa en disposició de controlar no només el 40% del seu subministrament per a Espanya, sinó també el 13% que hi aporta Nigèria, cosa que implicaria que el 53% del gas consumit a Espanya vindria d'Algèria. Es preveu que la infraestructura transafricana transporti 30.000 milions de metres cúbics de gas natural a l'any des del cor d'Àfrica als mercats europeus, i suposarà més de 4.100 quilòmetres de canalització.
Mentrestant, l'empresa energètica algeriana Sonatrach ha advertit aquest divendres que pot "recalcular" el preu del subministrament de gas a Espanya, dins d'un context en què anticipa "perspectives prometedores" cap als clients europeus després del descobriment de nous jaciments. Algèria “ha decidit mantenir per a tots els seus clients, preus relativament correctes”, però Hakkar no descarta que sigui així en el futur per a Espanya. "No es descarta recalcular els preus amb els nostres clients espanyols", ha assenyalat.
Algèria ja ha pres aquesta setmana unes primeres mesures contra Espanya i ha suspès els convenis per a la repatriació d'emigrants algerians detinguts a la península. També ha exclòs els vols d'Air Algérie a Madrid i Alacant, tot i haver anunciat un programa de 64 rutes aèries després de la pandèmia de la covid. El govern de Pedro Sánchez, a través del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha intentat fer un gest cap al govern algerià i ha expulsat a aquest país Mohamed Azzouz Benhalima, un antic caporal de l'exèrcit algerià i membre del moviment islamista Rachad, que reclamava Alger, però això no ha calmat el malestar governamental del país magribí. El secretari general del ministeri d'Afers Exteriors algerià, Chakib Kaid, ha indicat que "està clar que Algèria revisarà tots els acords amb Espanya, i en tots els terrenys, per veure com la relació evolucionarà en el futur".