Aliança Catalana ha tancat la ronda de contactes d'aquest dimarts amb els grups parlamentaris que ha fet el president del Parlament, Josep Rull. La formació islamòfoba encapçalada per Sílvia Orriols s'ha reunit durant un quart d'hora amb Rull i li ha exposat que no donarà suport a la investidura de cap candidat que no treballi per la "restitució de l'estat català". A la reunió hi han assistit la mateixa alcaldessa de Ripoll i el segon diputat que té el partit a la cambra catalana, Ramón Abad. Després de la trobada, ambdós han comparegut per exposar que estan "oberts a conversar amb les opcions catalanes", però "sense renunciar" al seu projecte de país i sense donar "de franc" els vots: "Nosaltres no cerquem un finançament singular, volem la restitució de l'estat català i no donarem suport a cap candidat que no ho faci de manera imminent i que no treballi per l'absorció de les competències".

Paral·lelament, Orriols ha insistit en el discurs sobre la immigració: "Treballem per un model d'estat que preservi la nostra identitat, la seguretat als nostres carrers i que controli les nostres fronteres perquè no entrin els delinqüents, els reincidents o els qui venen a viure del treball i l'esforç del contribuent català". El que sí que ha descartat la líder de la formació islamòfoba Aliança Catalana és donar els vots a Salvador Illa: "No investirem un Govern espanyolista". Al llarg de la seva compareixença, Sílvia Orriols ha manifestat que han rebut un "tracte afable" per part del president del Parlament, Josep Rull, i que la conversa ha estat "molt agradable".

20240618 REUNIONS PARLAMENT Ramon Abad Silvia Orriols / Foto: Montse Giralt
Sílvia Orriols i Ramón Abad, durant la seva compareixença / Foto: Montse Giralt.

Una ronda de contactes que constata el bloqueig

A més d'Aliança Catalana, Josep Rull s'ha reunit aquest dimarts amb els Comuns, Vox, el Partit Popular i la CUP. D'aquestes cinc trobades, sumades a l'anunci de Salvador Illa de renunciar al primer intent d'investidura el 25 de juny, es desprèn que, ara com ara, la situació és de bloqueig. Els de Jéssica Albiach consideren que només un tripartit pot evitar una repetició electoral, però creuen que encara "hi ha molt de temps" per negociar malgrat que ara no hi hagi "cap acord" per a una investidura. Al seu torn, el PP i Vox han assenyalat que no investiran ni al candidat socialista ni al president a l'exili, Carles Puigdemont; en tant que la CUP demana "avenços nacionals i socials" per poder donar suport a algun candidat. Els anticapitalistes descarten fer president Salvador Illa, però també veuen complicat decantar-se per Puigdemont perquè busca l'abstenció dels socialistes.

El dimecres, Josep Rull reprendrà les audiències al matí amb els tres principals grups del Parlament: primer es reunirà amb Junts, després amb el PSC i tancarà amb Esquerra Republicana aquestes reunions. L'escenari principal és que Josep Rull hagi de fer un acte equivalent a una investidura fallida, tot i que mancaria concretar si serà necessari comunicar-ho formalment en un ple el dia 25 de juny o bé serà suficient amb la compareixença que té previst fer el mateix dimecres entre les 16 i 17 hores per anunciar la decisió final.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!