L’aliança entre el PSOE i el PP s’ha tornat a fer efectiva aquest dimecres al Senat i els dos partits han acabat reformant, ara ja de forma definitiva, la llei del ‘només sí és sí’. Així doncs, la nova versió de la llei entrarà en vigor el pròxim cop que es publiqui el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). La forma definitiva del text, amb les esmenes pactades entre socialistes i populars, s’ha aprovat amb 231 vots a favor, 19 en contra i 4 abstencions. Al costat de Podemos, votant-hi en contra, han tornat a situar-se Esquerra Republicana i Bildu. Junts per Catalunya, en canvi, s’ha abstingut, tal com va fer la setmana passada al Congrés. Vox, per la seva banda, ha decidit no participar en aquesta votació.
La llei del ‘només sí és sí’, doncs, ha deixat d’aquesta manera de poder ser batejada com la ‘llei Montero’, i és ja la ‘llei Llop’, perquè les correccions al text original van ser pensades pel Ministeri de Justícia, capitanejat per Pilar Llop. Aquesta vegada, de totes maneres, cap ministre del govern espanyol ha assistit al Senat. Tampoc Irene Montero, que la setmana passada, acompanyada de la ministra de Podemos Ione Belarra, va veure com la cambra baixa modificava la llei d’una manera que, al seu parer, elimina el consentiment del centre de la norma.
Sí que ha assistit en aquesta sessió el senador i líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Quan la cambra alta ha donat la seva llum verda a la modificació de la llei, tota la bancada del PP s’ha posat dempeus i ha aplaudit el president del seu partit; com si la reforma es tractés d’un text impulsat pel mateix Feijóo. Els socialistes, en canvi, han tornat a fer el mateix que la setmana passada: votar a favor de la reforma però mantenir-se en silenci i no aplaudir en cap moment.
De fet, parafrasejant el mateix discurs que va pronunciar Feijóo aquest dimarts en el seu cara a cara al Senat amb Pedro Sánchez, la senadora Patricia Rodríguez ha afirmat que amb aquesta reforma el PP fa el primer pas per “derogar el sanchisme”. “Avui demostrem que som l’únic partit que està a l’alçada del que necessita Espanya”, ha manifestat des del faristol de la cambra alta.
Bildu i ERC han tornat a carregar contra la reforma, situant-se un altre cop al costat de Podemos i del Ministeri d’Igualtat. Han criticat aquesta reforma titllant-la “d’electoralista”. De fet, les dues formacions independentistes ja van intentar al Congrés presentar esmenes en la mateixa línia que Podemos: situar la violència i la intimidació en les agressions sexuals com a agreujant, i no com a subtipus. Aquestes formacions consideren que d’aquesta manera sí que es blinda el consentiment, per molt que socialistes i populars repeteixin per activa i per passiva que en la seva reforma es manté el consentiment perquè aquesta concepte es manté intacte en la reforma.