El Govern encapçalat pel president Salvador Illa ja ha iniciat converses amb Esquerra Republicana i els Comuns per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2025. L'objectiu, segons ha remarcat la portaveu de l'executiu, és tenir aprovats els comptes abans de l'1 de gener de l'any que ve, un cop ja han descartat recuperar els del 2024. "La consellera ja ha començat els contactes amb els socis preferents, com ERC i els Comuns. A principis de novembre tenim pendents que s’iniciï la tramitació parlamentària", ha dit la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, fent referència a les converses de la consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, amb ERC i Comuns. 

De fet, Paneque ha explicat que Romero, que fins ara encapçalava les negociacions pressupostàries del grup parlamentari del PSC, signarà l’ordre que dicta les normes a les quals s’hauran d’ajustar el comptes i que, alhora, n’establirà els criteris generals. "En aquests pressupostos s’han de complir els acords amb ERC i els Comuns, però també afrontar els reptes de país. En les pròximes setmanes s’intensificaran els contactes", ha subratllat la també titular de Territori, Transició Ecològica i Habitatge. Tot i això, no ha aclarit si l'equip de Romero es basarà en els pressupostos fallits del 2024, elaborats pel Govern d'ERC i pactats amb el PSC, que finalment no van prosperar. "Pot servir de base", ha assegurat. 

Descarten els pressupostos del 2024

Un dels motius que ha portat Salvador Illa a no recuperar els pressupostos elaborats pel Govern de Pere Aragonès i pactats amb el PSC, que no van ser aprovats, és que eren expansius, i per tant es podia gastar més, i que ja convencien els socialistes. Un altre dels motius és que el projecte de pressupostos del 2024 s'estructurava en les 14 conselleries del govern d'ERC. I ara, l'executiu d'Illa n'ha afegit dues més. Un altre element que s'ha tingut en compte és el calendari. Falten quatre mesos per acabar l'any i rescatar els pressupostos del 2024 suposaria afrontar dues negociacions gairebé consecutives.

Precisament, els Comuns ja van manifestar la seva intenció de començar a parlar dels pressupostos de l'any vinent aquesta setmana. El seu portaveu, David Cid, ja va fixar el passat divendres el Hard Rock com a línia vermella de cara a les negociacions. I és que l'acord entre socialistes i Comuns explicita literalment que el Govern "no facilitarà projectes com el macrocasino del Hard Rock i, per aquest motiu, eliminarà la reducció de la fiscalitat del joc prevista a la llei 6/2014". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!