Alícia Romero, mà dreta de Salvador Illa, serà la consellera d'Economia. Segons ha avançat aquest dissabte El País, Romero serà la successora de Natàlia Mas en el càrrec. És el tercer nom que coneixem del nou Govern, després d'Albert Dalmau i de Núria Parlon. La idea del nou president de la Generalitat és tenir a punt el nou executiu dilluns i celebrar dimarts la primera reunió del Consell Executiu.

🌹 Alícia Romero, la negociadora incansable que haurà d'afrontar la reforma del finançament
 

Romero ja era la referent econòmica del PSC al Parlament (on també exercia de portaveu) i ara serà l'encarregada de negociar com s'aplica el nou finançament de Catalunya, fruit de l'acord d'investidura subscrit amb ERC. La reforma del finançament contempla que la Generalitat passi a recaptar cada vegada més impostos, començant per l'IRPF de l'exercici 2025, però mantenint una quota de solidaritat amb la resta de comunitats autònomes.

Romero se suma a Dalmau i Parlon

Nascuda a Caldes d'Estrac (Maresme) l'any 1976, és llicenciada en Dret i Administració d'Empresa i va treballar a Caixa Laietana (ara dins La Caixa). Milita en el PSC des del 1996 i des del 1999 es dedica a la política activa, quan va entrar com a regidora a l'Ajuntament de Mataró —on l'any 2005 va esdevenir tinent d'alcalde—. Va arribar al Parlament l'any 2012, on va tenir un paper important en la Comissió d'Economia fins que va prendre més responsabilitat dins del seu grup durant la passada legislatura. Va dirigir l'acord del PSC amb ERC pels pressupostos del 2023, així com el pacte del 2024 (que no van tirar endavant per la negativa dels comuns). Així, coneix en profunditat les negociacions i els acords dels socialistes amb els republicans.

Ja coneixem tres noms del nou Govern: a banda de Romero, aquest divendres vam saber que Albert Dalmau seria el conseller de Presidència, mentre que Illa va anunciar durant la campanya que Núria Parlon seria la consellera d'Interior. D'una banda, Dalmau ja ha deixat la gerència de l'Ajuntament de Barcelona i ha estat substituït per Laia Claverol, segons ha anunciat aquest dissabte el consistori. D'una altra, el nou president va anunciar que el fitxatge de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet aniria acompanyat del nomenament de Josep Lluís Trapero com a director general dels Mossos d'Esquadra. Finalment, l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, serà el cap de gabinet d'Illa; i Javier Villamayor, un dels negociadors de l'acord d'investidura i home de confiança de Lluïsa Moret, serà el secretari del nou Govern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!