Alícia Romero serà la nova consellera d'Economia i Hisenda del nou Govern de la Generalitat de Salvador Illa. La fins ara portaveu del grup parlamentari del PSC i número dos dels socialistes en les passades eleccions del 12 de maig, haurà d'afrontar una de les conselleries més notòries de la Generalitat. Negociadora incansable, ha estat la mà dreta de Salvador Illa durant els últims anys i ha encapçalat les negociacions de pressupostos amb el Govern de Pere Aragonès. Romero, que és de la branca més catalanista del PSC, haurà d'afrontar en aquesta nova etapa la carpeta del sistema de finançament de Catalunya que han pactat PSC i Esquerra Republicana en el marc de l'acord d'investidura de Salvador Illa. 

El president de la Generalitat, Salvador Illa, i la consellera d'Economia, Alícia Romero / Foto: Montse Giralt

Amb una forta vinculació al Maresme

Militant del PSC des dels 20 anys, Alícia Romero és nascuda a Caldes d'Estrac el 1976, sempre se l'ha associat amb la capital del Maresme, Mataró. I és que hi va ser regidora entre el 1999 i el 2011. De fet, en els últims sis va ser tinent d’alcalde d’Innovació i Promoció de la Ciutat. També va assumir responsabilitats en àmbits com joventut, igualtat i esports. Destaca durant aquest període el projecte del Tecnocampus, parc tecnològic i universitari adscrit a la Universitat Pompeu Fabra. Un cop va acabar l’etapa de regidora, va formar part del projecte Globalleida, una agència publicoprivada de desenvolupament econòmic de la demarcació de Lleida. També va ser gerent de l’equip directiu de l’Ajuntament de Premià de Mar (Maresme).

I és que Romero està llicenciada en Dret a la Universitat Pompeu Fabra. A més, compta amb estudis de postgrau en dret local i urbanístic i un màster en direcció pública i governança a ESADE. En acabar la carrera, va treballar durant dos anys al món privat, a l’entitat financera maresmenca Caixa Laietana –absorbida per Bankia el 2010–, abans de fer el salt a la política municipal. A més de la militància socialista, Alícia Romero també va formar part d’entitats juvenils, com l’AJEC, la Joventut Socialista de Catalunya o el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Objectiu: aprovar els pressupostos cada any

Romero agafa el relleu de Natàlia Mas, i és que serà l'encarregada d'elaborar i negociar els pressupostos cada any. Propera, riallera i amb bon tracte amb la premsa, ha estat present en les últimes negociacions importants del PSC. Un exemple és que ha format part de les converses amb Esquerra Republicana per investir Salvador Illa. De fet, va formar part de la delegació socialista que el 6 de juny va desplaçar-se fins a Ginebra (Suïssa) per reunir-se amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira. També va participar en les trobades posteriors.

Romero també ha estat clau per al PSC en l'última legislatura. I és que ha aconseguit fins a dos cops arribar a acords amb el Govern de Pere Aragonès per a l'aprovació dels pressupostos. Ha encapçalat la majoria de converses i negociacions parlamentàries i gràcies en gran part a la seva tasca ha aconseguit que el seu partit incrementés els escons en 9 diputats.

Entrevista Alicia Romero Seu PSC portada / Foto: Pau de la Calle

Romero i el 155

Romero va agafar el relleu d'Eva Granados al Parlament un cop Salvador Illa va assolir la primera secretaria del PSC. I és que Illa volia algú desmarcat dels anys del procés independentista i amb capacitat de teixir vincles amb totes les forces polítiques. Romero ha estat clau per trencar els blocs, i és que té bona relació amb els líders dels grups parlamentaris de Junts, ERC i Comuns. Durant la tardor del 2017, Alícia Romero era portaveu adjunta del PSC al Parlament i va tenir un paper destacat en l’aplicació de l’article 155, assegurant que no el volien i abstenint-se de participar de la comissió al Senat. No obstant això, van acabar votant-hi a favor al ple el 27 d’octubre, amb l’excepció de l’expresident José Montilla, que no va participar de la votació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!