La condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, a un any d'inhabilitació a càrrec públic per l'1-O i 12.000 euros de multa, ja ha provocat reaccions de diversos membres del Govern i d'ERC. Una de les primeres reaccions ha estat la del president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha denunciat que la condemna és "profundament injusta". "L'1-O no va ser delicte. El referèndum no va ser delicte", ha reiterat Junqueras minuts després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi comunicat la sentència contra l'exconsellera d'Agricultura pel seu paper en el referèndum del 2017. El líder dels republicans ha traslladat el seu suport i agraïment a Serret.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mostrat el seu suport a Serret i ha afirmat que la mantindrà a les seves funcions perquè "la sentència no és ferma". Ho ha dit durant una visita institucional a la dessalinitzadora del Llobregat al Prat del Llobregat, on ha recordat que la sentència del TSJC ve derivada de la sentència del Tribunal Suprem (TS) als líders de l'1-O, a les quals ha titllat de "sentències polítiques perquè es persegueixen una activitat política", i ha afirmat que acudiran als tribunals internacionals per a defensar els drets de Serret.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, també ha volgut mostrar el seu suport a Serret a través d'un missatge al seu compte de Twitter, on ha denunciat que "la repressió contra el moviment independentista no s'atura", en aquest sentit, ha advertit "nosaltres tampoc!", i ha reiterat que "votar no és delicte. Sempre amb tu, consellera".

Per la seva banda, la vicepresidenta primera del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha assegurat que "no van suportar que ens atrevíssim a fer que sigui la gent que decideixi el nostre propi futur polític". A més, afirma que "és fòbia a la democràcia, és no acceptar que es pugui qüestionar la sacrosanta Unidad d’Espanya imposada. Sempre amb tu". 

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, també ha utilitzat el seu compte de Twitter per expressar la seva indignació amb la condemna a Meritxell Serret. En la mateixa línia que Vilagrà ha lamentat que "la repressió no s'atura, però tampoc ens aturarà". Així doncs, ha advertit que no faran un pas enrere i "continuarem treballant per la llibertat de Catalunya perquè defensar la democràcia no és cap delicte. Tot el suport a la consellera. Sempre al teu costat".

L'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha afirmat que "ni un dia d'inhabilitació és acceptable per haver donat veu a la ciutadania l'1-O de 2017. Amb tu, consellera". A través d'un missatge a Twitter, ha encoratjat a Serret a continuar treballant "seguiràs fent l'excel·lent feina que ja fas: Representar i defensar els interessos de Catalunya arreu del món".

 

Esquerra Republicana també ha mostrat la seva indignació amb la condemna a Serret. "Nova condemna injusta contra l'1 d'Octubre i el conjunt de l'independentisme", han lamentat a través d'una piulada. A més, han denunciat que "la repressió contra el moviment no s'atura i es repeteix de forma sistèmica". 

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha categoritzat la condemna com a "injusta". "Condemna injusta, per una causa judicial injusta. Cada condemna i cada inhabilitació busca condemnar-nos i inhabilitar-nos a tots", ha criticat a través d'una piulada. "No pararan mai. Tota la solidaritat amb la consellera Serret". 

L'exconseller i ex-pres polític, Josep Rull, també ha dit la seva, i ha denunciat que "complir el mandat democràtic de la ciutadania i posar les urnes mai no pot ser un delicte. Mai". 

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha lamentat que la justícia espanyola novament interfereix en la política catalana. "A l’Estat la política la marquen les togues i no les urnes", ha reblat a través del seu compte de Twitter. Turull ha defensat que "el referèndum de l'1-O no va ser cap delicte, i per això no mereix ni un minut d’inhabilitació, presó o exili per ningú".