En les últimes hores s''han produït manifestacions espontànies en diverses poblacions de Cuba contra el govern de Miguel Díaz-Canel segons sembla provocades per la precarietat que afecta a amplis sectors de la població, agreujada per la pandèmia de coronavirus. Les protestes s'han estès arreu de l'illa, si bé regna la confusió sobre el seu abast real.
Falta de subministraments
Grups de cubans contraris al règim castrista s'han concentrat a places i avingudes per mostrar la seva disconformitat amb la política socialista de Díaz-Canel. Ràpidament s'han difós vídeos a través de les xarxes socials on s'han vist centenars de persones marxar per l'Havana al crit de "Llibertat" i "A baix el comunisme".
Cuba pateix una forta crisi econòmica a causa de la combinació de les polítiques comunistes i el bloqueig per part dels Estats Units d'Amèrica sobre l'illa caribenya. Aquesta crisi econòmica, agreujada per la pandèmia, ha provocat una falta de vacunes i medicaments, i s'han assolit rècords de contagiats per Covid-19. A tot això se li ha sumat l'extenuant situació econòmica i les llargues cues en els supermercats per obtenir aliments i altres subministraments bàsics.
Les protestes han nascut sense convocatòria prèvia molt a prop de l'Havana, als voltants de l'Escola Internacional de Cinema, a la província de Santiago de Cuba. El boca a boca ha arribat fins a la capital, on moviments antisocialistes han demanat sortir a l'emblemàtic Malecón. Davant d'aquest moviment contra les polítiques de Díaz-Canel hi ha la figura de l'artista i dissident Luis Manuel Otero Alcántara, que va ser detingut i empresonat durant un mes.
"Maleconazo"
Aquesta tarda també s'han congregat una vintena de joves a les portes de l'Institut Cubà de Ràdio i Televisió (ICRT), on han convocat a una protesta al crit de "Cuba pateix" davant una forta presència d'agents de la Seguretat de l'Estat.
A les portes de l'edifici, els manifestants s'han encarat sense arribar a la violència amb treballadors del ICRT que portaven banderes cubanes i cridaven consignes com a "Viva Fidel" i "Cuba sí, ianquis, no"
A més han demanat que les autoritats restableixin el servei d'Internet a l'Havana, que es troba tallat en aquest moment. En les xarxes socials han començat a circular vídeos d'altres llocs, com el poble oriental de Palma Soriano (Santiago de Cuba) on centenars de persones també s'han mobilitzat als carrers i s'escolten consignes com "no més mentides" i "no tenim por".
També han reportat rèpliques de les protestes en les localitats de Guira de Cabellera i Alquízar, totes dues de la província d'Àrtemis. Aquesta és la protesta antigovernamental més gran que es registra a l'illa des de l'anomenat "maleconazo", quan l’agost de 1994, en ple "període especial" centenars de persones van sortir als carrers de l'Havana i no es van retirar fins que hi va arribar el llavors líder cubà Fidel Castro.