Victòria Alsina, consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, ha mantingut aquest divendres diverses reunions amb representants de les Nacions Unides a Ginebra amb qui ha abordat la situació judicial i política a l'estat Espanyol. “Hem posat en relleu que, malgrat que formalment tinguem una taula de negociació, la repressió continua”. En aquest sentit, la consellera Alsina ha parlat amb l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans  sobre “la necessitat de protegir i defensar els drets humans a casa nostra”. “Per desgràcia, en tenim exemples cada dia”, ha lamentat Alsina, que ha recordat la detenció aquesta setmana de l’exvicepresident del Parlament de Catalunya Josep Costa.

Acció exterior legítima 

Per altra banda,  Alsina també ha destacat “la persecució continuada de l’acció exterior del Govern”, una competència que ha insistit que és “completament legítima”. Per a la consellera, els processos oberts al jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona i la causa al Tribunal de Comptes contra l’acció exterior d’entre els anys 2011 i 2017 “posen en evidència que no es respecta que la Generalitat exerceixi una competència reconeguda pel propi Estatut”.

“Com a representant del Govern i consellera d’Acció Exterior, el meu deure és vetllar per aquesta protecció dels drets humans en l’esfera internacional i Ginebra és una ciutat clau”, ha assegurat. A banda de la situació que es viu a Catalunya, amb una repressió per part de l'Estat que no cessa, Alsina també ha tractat altres temes com ara la situació dels refugiats i la crisi migratòria. 

Ull posat a Catalunya 

La consellera d'Acció Exterior acaba avui divendres el seu viatge de treball a Suïssa, on s'ha reunit amb diferents actors polítics i multilaterals presents a Ginebra. Alsina ha fet aquestes trobades acompanyada del delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat; el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras; i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens. 

anna gabriel victoria alsina

Alsina amb Gabriel a Ginebra / Twitter 

Després d’aquesta setmana de reunions, Alsina valorat “molt positivament” les reunions mantingudes al llarg del viatge. “Ens han escoltat amb molta atenció i ens han animat a mantenir-los informats”, ha afirmat Alsina en referència a les novetats que apareguin en un escenari proper a Catalunya. La consellera ha destacat que “tant des de l’esfera política suïssa com des dels propis mecanismes de defensa dels drets humans que hi ha a Ginebra, tenen un ull posat en què passa a casa”.

Homenatge a Casals 

A Ginebra, Victòria Alsina s'ha pogut trobar amb Anna Gabriel, exiliada a la ciutat suïssa des del 2018. La reunió ha tingut lloc a la delegació del Govern a Suïssa. Ahir, Alsina va assistir en representació de la Generalitat a l'homenatge a Pau Casals, interpretat pel Quartet Casals. En un missatge compartit a les xarxes, la consellera va voler "agrair a Suïssa la defensa de la democràcia, la llibertat i els drets fonamentals, ara i abans". 

A la imatge principal, la consellera Victòria Alsina a les Nacions Unides / Govern