Les conselleres d'Afers Exteriors, Victòria Alsina, i de Justícia, Lourdes Ciuró, han aprofitat una trobada a Brussel·les amb el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, per denunciar les "interferències" que està fent un òrgan administratiu com és la Junta Electoral Central (JEC) en la política catalana, després que ha retirat l'acta del diputat de la CUP Pau Juvillà tal com va fer la legislatura anterior amb la del president Quim Torra. Les dues conselleres s'han reunit amb Jambon en una de les sales de la seu governamental, en presència de les banderes catalana i flamenca. "Denunciem la ingerència dels òrgans administratius electorals espanyols arreu. Avui n'hem parlat amb el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, després que aquesta setmana el Parlament flamenc aprovés una resolució en defensa de l’escó de Juvillà", ha indicat Alsina.

El Parlament de Flandes va aprovar dijous per unanimitat una resolució contra la inhabilitació del diputat de la CUP, ordenat per la Junta Electoral Central, i va donar suport a la sobirania del Parlament de Catalunya. La proposta va ser impulsada per la mateixa presidenta del legislatiu flamenc, Liesbeth Homans (N-VA), i va ser tramitada amb caràcter d'urgència. La resolució demanava a la Comissió Europea que investigui el cas, recordava que el deure de les institucions comunitàries és defensar l'Estat de dret, i reclamava que el diputat pugui seguir exercint mentre no hi hagi sentència ferma. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va enviar una carta a Homans el 31 de gener, on li explicava la situació del diputat de la CUP després que va penjar uns llaços grocs en unes dependències de l'Ajuntament de Lleida, i la missiva estava incorporada a la resolució com a document. 

Ciuró Alsina Flandes Govern

Lourdes Ciuró, Victòria Alsina i el delegat del Govern a Brussel·les, Gorka Knörr, en presència de Jan Jambon | Govern

 

Exposició de l'exili del 1939

 

La cita ha servit també per renovar i actualitzar el pacte de cooperació institucional entre la Generalitat i el govern de Flandes. Catalunya i Flandes col·laboren des del 2008. L'objectiu principal d'aquest pacte és l'aliança institucional de Catalunya i Flandes en afers de la Unió Europea i internacionals, així com el suport en diferents àmbits com la cultura, el turisme, l'educació o la ciència. L'últim pla entre els dos executius va formalitzar-se l'any 2019 i s'allargava per un període de dos anys, fins al 2021. Flandes té més competències que la Generalitat, especialment en qüestions europees i de llengua. Amb anterioritat les dues conselleres han inaugurat a la capital comunitària una exposició sobre l'exili del 1939 titulada A Nation in Retreat, provinent del Museu de l'Exili de la Jonquera.

 

Reunió amb Puigdemont

 

Alsina i Ciuró s'han reunit també amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, a la delegació del Govern davant la UE. A la trobada també hi han assistit Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig, i ha servit per repassar l'actualitat catalana. Puigdemont ha reivindicat després que l'exili és "sempre una causa guanyadora". "Trigarà més o menys, però passarà", ha dit en la inauguració de l'exposició sobre l'exili a la delegació del Govern davant la Unió Europea. El president ha insistit que "la causa" de l'exili "acaba sempre derrotant els seus il·lusos enterradors" sempre que "no es perdi la raó que va portar a l'exili"

Puigdemont, Alsina, Ciuró, Ponsatí, Comín, Puig Govern