Un missatge per Brussel·les. La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha defensat la importància que la Unió Europea tingui "una veu, reguli i planifiqui" les passes a seguir en cas que un territori vulgui exercir el dret a l'autodeterminació, independitzar-se i seguir formant part del bloc comunitari. "Emancipar-se no està desconnectat de seguir formant part de la unió", ha dit Alsina aquest dimarts en la cloenda d'una taula rodona celebrada a la Universitat Rovira i Virgili (URV) en el marc de la Conferència sobre el Futur d'Europa (Cofoe).
La consellera ha remarcat que "és important que la UE, si vol marcar el camí de la qualitat democràtica, tingui una opinió i treballi en aquesta línia, i que tots reflexionem que no és un afer intern, sinó de gran importància europea". "Europa no sempre ens escolta bé en temes que són transversals i capitals i en els que hi ha un consens molt ampli", com són la demanda que el català sigui oficial a la UE i la voluntat d'exercir el dret a l'autodeterminació, segons Alsina.
El futur del català a Europa
Si bé ha reconegut que el futur de Catalunya passa per Europa, també ha admès que això no impedeix els catalans ser crítics amb la UE: "Catalunya no té un bon futur si no el plantegem en el marc de la UE, però la UE tampoc té un bon futur si no escolta Catalunya i les seves demandes". En aquest sentit, ha insistit en el fet que l'oficialitat del català en el bloc comunitari és qüestió de voluntat política. "Si Europa vol ser reconeguda com un far de democràcia i de la defensa dels drets humans, ha de reconèixer també els drets lingüístics, que són drets humans i formen part dels seus valors fonamentals", ha avisat.
La consellera ha defensat que l'acció exterior de Catalunya ha de "connectar" amb les demandes que el català sigui oficial en les institucions europees, però que també que ho sigui en altres organismes internacionals. Així ho ha sostingut en la cloenda després de la taula rodona on han participat el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila; el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; la investigadora de la Universitat Pompeu Fabra, Marta Rovira; i l'advocat Josep Canicio.
Alsina ja es va reunir aquest dilluns amb l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, amb qui s'ha compromès "a col·laborar, a fer el que calgui i aprofitar totes les oportunitats" per promoure el català al món. Així ho ha difós la consellera aquest dimarts a Twitter, després d'haver-se trobat amb Vives per explicar-li les prioritats del seu departament en els pròxims mesos.
Prèviament, en una trobada amb els alcaldes de l'Alt Urgell, ha exposat les línies de col·laboració que hi ha entre la conselleria i els ens locals. També ha fet esment del treball en processos de participació com el que, ha citat, s'ha de fer al Pirineu amb vista a la candidatura dels Jocs d'hivern 2030.