Ressò internacional. Així ha definit la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, l'efecte que està tenint el CatalanGate a escala global. I és que, com ha recordat, el massiu cas de ciberespionatge que ha afectat una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista no ha afectat exclusivament Catalunya, sinó que també ha anat més enllà. "S'ha espiat en cinc països, afecta membres del Parlament, el Congrés dels Diputats i el Parlament Europeu, i forma part del debat global", ha afirmat. En aquest sentit, ha remarcat la "dimensió internacional important" que té el cas. I és que Alsina, que darrerament ha protagonitzat diversos viatges en el seu paper de consellera, mantenint reunions amb representants polítics arreu d'Europa i atencions als mitjans de comunicació, ha estat clara: "La premsa es mira Catalunya".

 

De fet, ha subratllat la importància de la repercussió global dels fets relacionats amb l'independentisme. "Mai és coincidència que allò que passa a escala internacional té unes conseqüències a Madrid", ha manifestat, situant com a exemple el fet que el Govern espanyol, amb Pedro Sánchez a Barcelona, presentés els indults als presos el mateix dia que el Consell d'Europa exigia la llibertat dels presos i la retirada de les euroordres. La consellera responia al diputat de Junts, Francesc de Dalmases, qui en la seva intervenció ha volgut remarcar que "és igual que governi Rajoy o Sánchez, perquè fa el millor que sap fer, que és judicialitzar, reprimir i espiar".

Alsina també ha aprofitat per explicar l'impuls de la política de la conselleria, amb l'obertura de noves delegacions a nombrosos territoris. "Preveiem que abans que acabi l'any passarem de cobrir 44 a 63 països amb delegacions del Govern". Entres aquests, hi ha el Japó, Corea del Sud, Sud-àfrica, el Marroc, Andorra, Brasil, i territoris i ciutats com el Quebec, Dublín i Ljubljana. A més, el del Senegal "ja està en marxa".

La premsa internacional

L'esclat de l'escàndol pel ciberespionatge a polítics i activistes independentistes suposadament per part de l'Estat amb el software Pegasus va ocupar les portades de la premsa internacional. Després de la publicació de la investigació del rotatiu nord-americà New Yorker, diversos mitjans se n'han fet ressò i han informat així els seus lectors. Destaquen, en primer lloc, les principals agències de notícies de l'àmbit mundial, com ara Reuters i Associated Press. També n'informaven els principals rotatius i televisions de diversos països, com ara el Le Monde de França, la cadena nord-americana NBCNews, el Times of Israel, o el Globe and Mail canadenc. En la majoria d'aquests articles, s'insistia molt en el fet que activistes i periodistes, persones no involucrades en la política institucional, hagin estat vigilats per la intel·ligència espanyola.